Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (06/05/07)

TILBURG, 6 mei 2007

Zeer grote brand legt textielbedrijf in de as

TILBURG: In de nacht van zaterdag 5 mei op zondag 6 mei rond 02.30 uur is brand uitgebroken in een bedrijfspand in de Siriusstraat. In het pand is een textielbedrijf gevestigd, dat zich o.a. bezighoudt met de opslag van oude lappen. Door nog onbekende oorzaak brak brand uit in het pand, dat daardoor helemaal verloren ging.

De brandweer was met groot materieel ter plaatse om het vuur te bestrijden. Daarbij legden de brandweerlieden de nadruk op het voorkomen van overslag van de brand naar de twee naastgelegen panden. Dit betrof een leegstaande loods en een bedrijf dat bestanddelen maakt voor verf/lak. Met name het tweede bedrijf had de volle aandacht van de brandweer, die er alles aan deed om te voorkomen dat dit bedrijf eveneens in brand zou gaan. Rond 05.30 uur bleken de pogingen om overslag te voorkomen dusdanig succesvol dat het sein brand meester kon worden gegeven. De brand in het textielbedrijf is daarmee echter nog niet uit. Afhankelijk van welke tactiek de brandweer verder kiest, gaat de brandweerleiding ervan uit nog enkele dagen nodig te hebben om de brand geheel geblust te krijgen.

In totaal hielpen zon 100 brandweerlieden mee de brand te bestrijden. Het brandweerkorps van Tilburg kreeg hulp van andere brandweerkorpsen, onder andere uit Moergestel, Oisterwijk en Waalwijk. Daarnaast waren er diverse andere hulpverleners van onder andere de geneeskundige dienst en de gemeente op de been om werkzaamheden te verrichten. Politiemensen zorgen er voor dat het gebied in de directe omgeving van de brand is afgezet. Direct nadat de melding was binnengekomen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer, moest de politie eraan te pas komen om de leegstaande loods naast het brandende pand te ontruimen. In deze loods bleek namelijk een illegaal feest gaande te zijn, met zon 150 tot 175 feestgangers. Alle feestgangers verlieten de loods en zochten elders een onderkomen. Diverse feestgangers hebben bij de politie een verklaring afgelegd. De politie onderzoekt de komende dagen of er een direct verband is tussen het illegale feest enerzijds en de brand anderzijds. Op dit moment is nog niet duidelijk waardoor de brand is ontstaan. Pas als de brand uit is en de situatie dan nog dusdanig is dat technisch rechercheurs van de politie ter plaatse een sporenonderzoek kunnen verrichten komt hierover wellicht meer duidelijkheid.

105 automobilisten op de bon en 6 rijbewijzen ingevorderd na snelheidscontrole

TILBURG: Politiemensen van het Verkeershandhavingsteam hebben zaterdag 5 mei een snelheidscontrole gehouden op de Burgemeester Letschertweg. Deze weg is één van de 10 trajecten waar de politie Midden en West Brabant met intensief toezicht tracht het aantal letselaanrijdingen terug te dringen. Deze (snelheids)controles vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Op de Burgemeester Letschertweg geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur.

Tijdens de controle bleek dat in totaal 105 weggebruikers te hard reden. Zes van hen reden dusdanig hard dat zij hun rijbewijs moesten inleveren. De politie vorderde onder andere het rijbewijs in van twee zogenaamde Beginnende Bestuurders, het betreft een 20-jarige Rijenaar en een 21-jarige Dongenaar. Beiden reden met een snelheid van 160 km/uur.
Ook vorderden de agenten de rijbewijzen in van een 32-jarige Tilburger (131 km/uur), een 23-jarige Tilburgse (133 km/uur), een 32-jarige Amsterdammer (144 km/uur) en een 40-jarige Tilburger (132 km/uur).

Sancties
Relatief kleine snelheidsovertredingen worden afgedaan met een boete. Overschrijdingen van meer dan 30 km/uur ( en op de snelweg met 40 km/uur) worden geregistreerd. Afhankelijk van de voorgeschiedenis van de weggebruiker levert zon overtreding een forse boete of een dagvaarding op. Bij overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt bij staandehouding het rijbewijs ingevorderd. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren.

Politie houdt bestuurder personenbus aanrijding met dodelijke afloop Oisterwijk aan

OISTERWIJK: De politie heeft zaterdag 5 mei een 30-jarige Pool aangehouden op verdenking van dood door schuld of doodslag. De man was de bestuurder van een personenbus die zaterdagochtend rond 08.30 uur op de kruising van de Oirschotsebaan en de Kollenburgsebaan betrokken was bij een aanrijding (zie voor bijzonderheden de persberichten van zaterdag 5 mei 2007 red.).
Bij deze aanrijding raakten acht mensen gewond. Eén van hen, een 34-jarige Pool is later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.
De reden voor de aanhouding is dat uit politieonderzoek is gebleken dat de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. De politie zet het onderzoekt voort.

Man aangehouden op verdenking van diefstal geld

HILVARENBEEK: In een safaripark heeft de politie zaterdag 5 mei rond 17.00 uur een 38-jarige man uit Schiedam aangehouden. De man wordt ervan verdacht op de safariboot geld te hebben gestolen uit een portemonnee van het park. De man ontkent echter de diefstal te hebben gepleegd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Diverse aanhoudingen rijden onder invloed

TILBURG: Surveillerende politiemensen controleerden zaterdag 5 mei rond 21.30 uur op de A65 een 33-jarige automobilist uit Haaren. Omdat de man sterk naar alcohol rook, moest hij een blaastest afleggen. Dit mislukte echter. Daarop moest hij mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Uit deze test bleek dat het ademgehalte van de man maar liefst 1125 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd.

TILBURG: In de nacht van zaterdag 5 mei op zondag 6 mei kort na middernacht hield de politie op de Blaakweg een 59-jarige man uit Berkel-Enschot aan op verdenking van rijden onder invloed. De man moest mee naar het bureau voor een ademanalyse, waaruit bleek dat zijn ademgehalte 365 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien kreeg hij een rijverbod van drie uur opgelegd.

TILBURG: In de Nieuwlandsestraat hield de politie in de nacht van zaterdag 5 mei op zondag 6 mei rond 04.45 uur een 19-jarige bromfietser aan. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn en moest mee naar het bureau. Daar bleek dat zijn ademgehalte 240 ug/l was. De man krijgt een boete voor rijden onder invloed.

Meisje aangehouden na diefstal op markt

TILBURG: Een 17-jarige Tilburgse is zaterdag 5 mei rond 13.30 uur op het Stadhuisplein aangehouden op verdenking van diefstal. De vrouw had op de markt geprobeerd een broek te stelen, maar werd daarbij betrapt. Toen ze probeerde weg te komen, zou ze bovendien enkele marktkooplui, die haar vasthielden, hebben geslagen. De politie nam de verdachte mee naar het bureau. Het meisje bekende de diefstal van de broek en het slaan van de marktkooplui. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding onder invloed

TILBURG: Op de Langendijk zijn zaterdag 5 mei rond 18.45 uur een bromfietser en een fietster met elkaar in botsing gekomen. De bromfietser, een 24-jarige Tilburger, kwam bij een inhaalmanoeuvre op de verkeerde weghelft terecht en kwam daar in botsing met een 28-jarige Tilburgse, die op de fiets was. De vrouw liep letsel op aan een vinger en moest zich hieraan in een ziekenhuis later behandelen. De bromfietser bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat. Ook bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Uit de ademanalyse bleek dat het ademgehalte van de man 505 ug/l was. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Politie verricht aanhoudingen op verdenking van mishandeling

TILBURG: Politiemensen hielden zaterdag 5 mei rond 23.30 uur in de Heinsiusstraat een 39-jarige Tilburger aan. De man had kort daarvoor ruzie gehad met de buren, vermoedelijk over geluidsoverlast. Daarbij zou hij zijn 20-jarige buurvrouw hebben geschopt en zijn buurman (leeftijd onbekend red.) in de vingers hebben gebeten. De man verzette zich tegen zijn aanhouding en moest door enkele agenten in de boeien worden geslagen. Hij is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

TILBURG: Een 33-jarige Tilburger heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. De man zou in de nacht van zaterdag 5 mei op zondag 6 mei rond 02.00 uur in een horecagelegenheid aan de Heuvel zijn mishandeld door een 25-jarige Tilburger. Het slachtoffer verklaarde dat de man de vriendin van het slachtoffer lastig viel en hij hem hierop had aangesproken. Dit had echter weinig nut, want de verdachte zou kort daarna een glas tegen het hoofd van het slachtoffer hebben gegooid. De politie kon de verdachte even later in de Damsstraat aanhouden. Hij is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

TILBURG: Ook een 27-jarige Tilburger heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. De man liep samen met een vriend over de Heuvelring, toen de vriend een woordenwisseling kreeg met een passant.De 27-jarige Tilburger probeerde de ruzie te sussen, maar kreeg van de verdachte een kopstoot. De politie hield de verdachte, een 26-jarige Tilburger korte tijd later aanhouden. Hij is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Politie onderzoekt beroving

OISTERWIJK: De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 17-jarige Tilburger. De jongen fietste zaterdag 5 mei rond over de Tilburgseweg, toen hij van achter door enkele jongens werd belaagd. Ze trokken het slachtoffer van zijn fiets en beroofden hem vervolgens. Het is nog niet bekend wat er precies is weggenomen. De verdachten gingen ervandoor in de richting van de Lange Vennen.

Auteur: Leonie van Ooijen