Digitale Gemeente Houten

Start Viering voor Vrijheid

zaterdag 5 mei 2007 - Bron: Peter Knollema

De Viering van Vrijheid begon dit jaar voor heel Nederland in de stad Utrecht. In de Domkerk woonden 600 genodigden een feestelijk programma bij, waaronder de minister-president, de Commissaris van de Koningin, diverse ambassadeurs en de burgemeesters van alle gemeenten uit Utrecht.

De dag van de vrijheid startte midden in de nacht met het aansteken van fakkels in Wageningen. Dat vuur werd door verenigingen op verschillende manieren naar hun gemeente gebracht. Voor Houten is dat elk jaar Scouting Schonauwen die afstand wandelend aflegd, velen lopen in estafette een enkeling de hele afstand. Voor de Utrechtse gemeenten gold ditmaal ook dat de fakkels naar Utrecht werden gebracht als onderdeel van de start van de dag van de Viering van Vrijheid.

Op het Domplein stonden alle fakkeldragers opgesteld als erehaag voor genodigden met ondermeer de minister-president Balkenende en burgermeester Lamers. Na het zingen van het Lied van de Vrijheid en het lied Teken van Vrede gaf Balkende het startschot voor de Viering. Het lied Teken van Vrede is in opdracht van de provincie Utrecht speciaal voor deze dag gecomponeerd.

Daarna gingen alle genodigden in oldtimers voorafgegaan door een hardloper met fakkel naar het bevrijdingsfestivalterrein in park Transwijk. In het avondprogramma voor de viering op 5 mei in Houten zal zaterdagavond om 20.30 uur burgermeester Lamers het bevrijdingsvuur ontsteken op Het Plein.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).