Ingezonden persbericht



Amsterdam, 6 mei 2007

DE ZOMER KOMT ER WEER AAN

Denk aan het Medisch Paspoort voor
Marokkaanse en Turkse diabetespatiënten

Er blijft veel belangstelling voor het Marokkaanse en Turkse Medisch Paspoort, dat is ontwikkeld door het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Ook het afgelopen jaar zij er weer veel paspoorten besteld, zowel vanuit Nederland, als vanuit België. Het Amsterdamse ziekenhuis wil met het Paspoort voorkómen dat de diabetesregeling van zijn patiënten tijdens hun vakantie in Marokko of Turkije verslechtert.

Bijna zestig procent van de bezoekers van de diabetespolikliniek van het Slotervaartziekenhuis heeft een niet-Nederlandse achtergrond: de grote meerderheid is afkomstig uit Marokko. Wanneer Marokkanen en Turken teruggaan naar hun land van herkomst, leidt dat regelmatig tot problemen met de diabetesregulatie. Soms is zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk.

De Marokkaanse versie van het Medisch Paspoort werd in oktober 2003 geïntroduceerd, een jaar later volgde de Turkse versie. In het Medisch Paspoort worden persoonlijke gegevens geschreven over voorgeschiedenis, actuele medische situatie en medicijngebruik. Deze informatie kan van belang zijn voor artsen in Marokko of Turkije. Bij het Paspoort hoort ook een folder met reisadviezen, een artsenverklaring en een adressenlijst van diabetologen in het land van herkomst. Het voorlichtingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door Novo Nordisk Farma B.V. en DiabetesDirect.

Het Slotervaartziekenhuis heeft ook de website www.diabetes-slotervaart.nl. Onder het kopje 'Centraal Meldpunt' is extra informatie te vinden over het Paspoort en het Centraal Meldpunt. Deze informatie is ook in het Arabisch en (gedeeltelijk) in het Turks te printen, zoals de adressenlijst van artsen in Marokko en Turkije.

Meer weten?

Het Medisch Paspoort, de folder met reisadviezen, de adressenlijst van de aangesloten artsen in Marokko en Turkije en informatie over het Centraal Meldpunt zijn te verkrijgen via telefoon (020) 5125566, e-mail diabetes-maroc@slz.nl of e-mail diabetes-turkey@slz.nl.

******

Fotografie

* Bijgaand twee foto's ter informatie in klein formaat. Foto's geschikt voor drukwerk (2 MB) aan te vragen via e-mail gh@xs4all.nl

******

Bericht verzonden door

* Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
e-mail gh@xs4all.nl