Politie Groningen


Zondag 6 mei 2007

Provincie Groningen, 06-05-2007

Groningen: oplettende buurman betrapt inbreker

De politie heeft zaterdagmorgen in de Grote Appelstraat een 28-jarige Stadjer aangehouden voor inbraak. Hij gooide een ruit in van een woning in de Tuinbouwstraat. Een buurman hoorde dit en zag de Stadjer door het raam leunen om een laptop te pakken. Toen de verdachte door had dat hij was betrapt, bedreigde hij de 36-jarige buurman met een mes en zette het vervolgens op een lopen. Met de laptop onder zijn arm. De buurman pakte zijn fiets en zette de achtervolging in. Op zijn aanwijzen kon hij worden ingerekend. Agenten zochten de looproute af en vonden in de bosjes in het Noorderplantsoen de gestolen laptop. Ook vonden ze het petje van de verdachte en een bolletjespistool. Onderweg naar het bureau werd de verdachte erg vervelend. Hij verzette zich verbaal en probeerde de agenten te trappen. Tijdens zijn verhoor bekende hij de inbraak. Ook verklaarde dat het wapen van hem was. Dit is in beslag genomen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: bedrijfswagen gestolen

Een 29-jarige inwoner van Sappemeer moest het zaterdagmorgen even zonder zijn auto doen. Hij had zijn auto een minuutje onafgesloten, met de sleutels er nog in, achtergelaten om iets af te leveren in de Dierenriemstraat. Toen hij terugkwam, was zijn bedrijfsauto verdwenen. Hij belde de politie en een onderzoek in de omgeving leverde in eerste instantie niets op. Later belde de Sappemeerster dat hij zijn auto, afgesloten, in de Voermanstraat zag staan. Reservesleutels brachten de oplossing en de Sappemeerster had zijn auto weer terug.

Groningen: rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft zaterdagmiddag twee rijbewijzen ingevorderd bij een snelheidscontrole op de Weg der Verenigde Naties. Een man uit Denemarken werd bekeurd. Een 32-jarige Stadjer en een 38-jarige automobilist uit Froombosch reden na correctie beiden 120 km/uur, terwijl daar door wegwerkzaamheden een snelheidslimiet geldt van 70km/uur. Een 35-jarige Deen kreeg een bekeuring van 380 euro, omdat hij na correctie 119 km/uur reed. In totaal werden bij deze controle 580 automobilisten gecontroleerd, waarvan er vier te hard reden.

Groningen: drie Stadjers ingerekend na oplichting

De politie heeft zaterdagnacht in een discotheek in de Gelkingestraat drie Stadjers ingerekend (18, 19 en 21). De 19-jarige wilde met valse muntjes betalen, waarop de portiers de politie inschakelden. Toen agenten daar verschenen ging de 18-jarige door het lint. Ook had hij een medewerker bedreigd. Er ontstond een opstootje, waarbij over en weer werd geslagen. Hij werd ingerekend voor bedreiging en mishandeling, maar pas nadat er drie personen op hem lagen. Tot die tijd bleef hij zich verzetten. De 19-jarige werd aangehouden voor oplichting en de 21-jarige moest ook mee, omdat hij een agent meerdere keren duwde toen hij zijn vriend wilde inrekenen. De drie zijn ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen jongens proberen fiets te stelen

Twee jongens uit Aduard (17 en 18) zijn zaterdagnacht in de Broerstraat aangehouden voor diefstal van een fiets. Een beveiligingsmedewerker zag dat drie jongens een fiets probeerden te stelen. Hij betrapte ze en schakelde de politie in. Een derde verdachte wist te ontkomen. Twee fietsen bleken vernield te zijn aan het wiel. Na verhoor mochten ze beiden weer naar huis. De minderjarige werd overgedragen aan zijn vader. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: Stadjer deelt kopstoot uit

De politie heeft een 20-jarige Stadjer aangehouden voor mishandeling. Agenten zagen een groepje jongens lopen, waarbij de Stadjer een andere jongen ineens een kopstoot gaf. Hij werd ingerekend. Zijn 20-jarige vriend uit Groningen gedroeg zich tijdens de aanhouding van zijn vriend vervelend. Hij zei dat hij ook aangehouden wilde worden. Dit werd door de agenten in eerste instantie genegeerd. Toen hij zich echter steeds vervelender gedroeg en ook getuigen en omstanders bedreigde, was de maat vol. Hij kreeg zijn zin. Althans, eerst wilde hij wel en toen hij zijn zin kreeg wilde hij toch niet. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding. Beide Stadjers werden ingesloten voor nader onderzoek. Een getuige verklaarde dat Stadjer tegen fietsen trapte. Toen het slachtoffer, een 26-jarige man uit Grijpskerk, daarvan iets zei, kreeg hij ineens een kopstoot. Hij klaagde over een pijn voorhoofd. De Grijpskerker doet aangifte.

Delfzijl: fietser breekt heup

Een 73-jarige man uit Delfzijl is zaterdagmiddag met een driedubbele heupbreuk naar een ziekenhuis gebracht. Hij wilde op de Hoefsmederij van zijn fiets stappen, maar maakte een rare draai. Hierdoor viel hij waardoor hij zijn heup brak. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Wedde: fietser breekt been

Een 74-jarige fietser uit Oude Pekela heeft zaterdagmiddag een beenbreuk opgelopen bij een aanrijding op de Lageweg. Hij wilde linksaf slaan, terwijl hij door een 72-jarige automobilist uit Wedde werd ingehaald. Hij wachtte totdat de auto voorbij was, maar hij had niet door dat er nog een aanhanger achter zat. Hij botste tegen de aanhanger en viel. Hij liep een beenbreuk op en is naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Grootegast: jongen valt van dak

Een 10-jarige jongen uit Grootegast is zaterdagavond per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, nadat hij van een dak van een school, circa vijf meter hoog, was gevallen. Hij is naar huis gelopen, maar toen zijn vader de deur opendeed, raakte hij onwel. Ook de traumaheli kwam ter plaatse. Het letsel van de jongen is onbekend.

Uithuizermeeden: meisje bestuurt auto en botst

Een 17-jarig meisje uit Uithuizen is zaterdagavond op de Johan van Veenplein tegen een paal en vuilnisbak gereden. Een passant zag dit en belde de politie. Naast haar zat een 18-jarige jongen uit Roodeschool. Tegen beiden wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kolham: automobilist doet wedstrijd met motorrijder

Een 27-jarige automobilist (woonplaats onbekend) moest zaterdagmiddag zijn rijbewijs inleveren. Hij haalde op de A7 bij Kolham surveillerende agenten in en deed vervolgens een wedstrijdje met een motorrijder wie het hardst kan. Hij won en zijn snelheid werd vastgesteld op 171 km/uur. Hij werd bij de Euroborg langs de kant van de weg gezet en werd ingerekend. Op het bureau bleek dat hij nog aardig wat zaken had openstaan. In eerste instantie werd hij ingesloten, maar zijn familie betaalde 1000 euro aan openstaande boetes, zodat hij weer op vrije voeten was. Zijn auto moest wel achterblijven. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij krijgt proces-verbaal.

Siddeburen: man mishandelt vriendin

Een 22-jarige man uit Sint Geertruid is zaterdagavond op de N33 bij Siddeburen aangehouden voor huiselijk geweld. Hij en zijn 17-jarige vriendin uit Siddeburen kregen in een woning in Siddeburen ruzie. Hij stapte in zijn auto en zijn vriendin stapte ook in. De ruzie werd in de auto voortgezet, waarbij hij haar een klap gaf. Op de Huisweersterweg ter hoogte van een bushalte stond een getuige die zag wat er gebeurde. De verdachte stopte en bedreigde de jongen. De 15-jarige jongen is vervolgens weggefietst, maar toen hij achterom keek, zag hij dat de man zijn vriendin meerdere schoppen en klappen gaf, nadat hij haar deur open had gedaan. Hij is toen alleen weggereden. Agenten wisten hem in te rekenen. Tijdens zijn aanhouding werd ook nog een zakmes gevonden. Die werd in beslag genomen. De vrouw is met gezichtsletsel en letsel aan haar been naar een ziekenhuis gebracht. De man is ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdag in de hele provincie meerdere personen betrapt op het rijden onder invloed. Een 43-jarige man uit Hoogezand werd zaterdagnacht op de Ganzevoortsingel aangehouden voor rijden onder invloed. Hij werd gecontroleerd en vertelde zelf al dat hij teveel had gedronken en dat hij niet in het bezit is van een rijbewijs. Hij had 1,7 promille alcohol in zijn bloed. Op de Oliemuldersweg werd een 30-jarige automobilist uit Yde gecontroleerd, omdat zijn verlichting niet in orde was. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed reed. Hij werd ingerekend en vertelde dat zijn rijbewijs thuis lag. Die lag echter niet thuis, maar bij justitie, omdat hij een rijontzegging had. Hij bleek ruim 1,15 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een 20-jarige beginnend bestuurder uit Appingedam kreeg twee bekeuringen. Agenten reden hem op de N360 tegemoet toen hij nogal slingerend reed. Ze zijn gekeerd en hebben hem langs de kant van de weg gezet. Hij bleek 0,5 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg hiervoor een bekeuring van 220 euro. Ook bleek de apk te zijn verlopen. Ook daarvoor kreeg hij een bon. Een 57-jarige automobilist uit Winsum viel op, omdat hij op de Onderdendamsterweg zonder verlichting reed. Een stopteken en een blaastest waren het gevolg. Hij had ruim 1,35 promille alcohol in zijn bloed. Ook was de apk verlopen en hij droeg geen autogordel. Voor beide overtredingen kreeg hij een bekeuring. Voor het rijden onder invloed wordt proces-verbaal opgemaakt. In Appingedam belde iemand zaterdagnacht de politie, nadat een 39-jarige bestuurder uit Weert met hoge snelheid wegreed, hard remde en weer hard wegreed. De bewoner vertrouwde het niet en dat bleek te kloppen. Agenten troffen de bestuurder op de Heidensgang aan. Ook hij was onder invloed. Hij bleek ruim 1,25 promille in zijn bloed te hebben. Bij zijn aanhouding schold hij de agenten uit. Hij kreeg na zijn aanhouding een rijverbod van zes uren mee en een proces-verbaal voor belediging. Op de Poststraat in Wildervank moest een 39-jarige automobilist uit Wildervank zijn rijbewijs inleveren. Bij een grootschalige alcoholcontrole bleek dat hij 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. In totaal werden bij deze controle 879 blaastesten afgenomen. Drie personen reden onder invloed, waaronder de man uit Wildervank. Een had ruim 0,7 promille in zijn bloed; de ander had 0,8 promille alcohol in zijn bloed. De politie controleerde niet alleen daar, maar ook op de Provincialeweg in Veendam, Apollolaan in Veendam, Middenweg in Muntendam en de N366. In Noordbroek werd op de Slochterweg het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige beginnend bestuurder uit Groningen. Hij sloeg in de haakse bocht over de kop, nadat hij een boom schampte. Hij kroop zelf uit de auto en belde de hulpdiensten. Op het bureau bleek dat hij onder invloed was. Hij had ruim 1,05 promille alcohol in zijn bloed. Naast invordering van zijn rijbewijs werd ook het kentekenbewijs ingevorderd. De auto was total-loss. Tenslotte werd nog een rijbewijs ingevorderd op de N366 bij Veendam. Agenten zagen de 28-jarige bestuurder uit Veendam slingerend over de weg rijden. Hij had ruim 0,7 promille alcohol in zijn bloed. Omdat dit niet de eerste keer was, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen alle alcomobilisten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontrole

De politie heeft zaterdag op een snelheidscontrole gehouden.

Noordbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1034, aantal overtredingen: 31, hoogst gemeten snelheid: 150 km/uur (2x), maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.