Politie Midden- en West Brabant

Persberichten weekend 5 en 6 mei

BREDA, 6 mei 2007

Rustig horecaweekend binnenstad

BREDA: In totaal werden vijf mensen aangehouden en 12 bekeuringen uitgeschreven. In de nacht van zaterdag op zondag werden twee mannen van 24 en 19 jaar uit Leiden aangehouden voor het gebruiken van harddrugs. Eén van hen werd betrapt door ene uitbater van een café aan de Vismarktstrater, zijn maat werd later gesnapt door de cameraman die zag hoe hij in de Potkanstraat drugs stond te snuiven. Zij bleken beiden een gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich te hebben. Een 37-jarige Belg die stond te wildplassen weigerde om zijn adresgegevens op te geven nadat hij had gehoord dat hij een bekeuring zou krijgen. De man werd aangehouden. Nadat op het bureau zijn juiste adresgegevens konden worden bepaald mocht hij (met een bekeuring van 75 euro op zak) weer vertrekken en zijn vrijgezellenfeestje hervatten. Een 25-jarige man uit Kerkrade werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, nadat hij bij het verlaten van een café aan de Reigerstraat met slaande bewegingen had geprobeerd om met iemand op de vuist te gaan. Hij werd in eerste instantie tegengehouden en meegenomen door vrienden en de politie. Toen hij zich wist los te maken en toch op de groep afrende is hij aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Hij mocht na verhoor met een mini-proces verbaal op zak naar huis.
In de Catharinastraat bleek een auto een paaltje te hebben geramd, met flinke schade. Een 26-jarige man uit Etten Leur en een 21-jarige man uit Breda, beiden in beschonken toestand, werden aangehouden omdat niet duidelijk werd wie er achter het stuur had gezeten. Na de invrijheidsstelling werd één van hen opnieuw aangehouden omdat hij nog diverse vonnissen had openstaan en die nog niet had betaald. In totaal werden negen mensen bekeurd, zes voor wildplassen (75 euro), twee voor foutparkeren en één voor het klimmen op een rijdende brandweer wagen.

Vrijdagavond bleef het rustig. Een 19-jarige man uit Teteringen werd aangehouden voor mishandeling nadat hij in een café aan de Vismarktstraat een 19-jarige man uit Breda zonder aanleiding twee keer in het gezicht zou hebben gestompt. Het slachtoffer liep hierbij een bloedneus op. De verdachte was onder invloed van alcohol en mocht na een nacht op het politiebureau zaterdagmiddag weer naar huis. Er werden drie bekeuringen uitgeschreven, één voor wildplassen en twee voor verkeerd parkeren.

Man aangehouden met verboden wapen

BREDA: Zaterdagavond ging de politie rond 19.00 uur polshoogte nemen bij een bedrijventerrein aan de Terheijdenseweg. Hier was door een getuige gezien hoe drie mannen het hek openbraken van een bedrijfspand. Op het terrein zagen de agenten een man lopen met een soort stok. Het bleek een blaaspijp te zijn, ook had hij drie bijbehorende houten pijltjes bij zich. De politie heeft dit heimelijke wapen direct in beslag genomen en de man aangehouden voor verboden wapen bezit. Er bleek geen sprake te zijn van een inbraak, het bedrijf is sinds kort officieel gekraakt. De man kwam er op bezoek. De verdachte is na verhoor in vrijheid gesteld. Het wapen is in beslag genomen.

Meisjes aangehouden voor brandstichting in maaiveld

BREDA: Zaterdag meldde een oplettende getuige rond 15.30 uur dat twee meisjes op de Raaimoeren in een weiland een vuurtje maakten van het droge hoge gras. De meiden waren tijdens het uitlaten van de hond over het prikkeldraad geklommen en een weiland in gegaan. Nadat het droge gras was aangestoken en ze het vuur niet meer uit konden krijgen, gingen de twee er vandoor richting winkelcentrum, waar de politie ze op de Knopherik kon aanhouden. De meisjes hebben bekend met een aansteker het gras te hebben aangestoken. Ze erkenden dat ze zich niet hadden gerealiseerd dat dit grote gevolgen voor de omgeving zou kunnen hebben opgeleverd. Beide meisjes zijn overgedragen aan hun ouders en worden verwezen naar bureau HALT.

Aanhoudingen bij discotheek

ETTEN LEUR: Zaterdagochtend werd rond 01.10 uur een 19-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden in een discotheek aan het Trivium. Een portier had hem betrapt met XTC-pillen. Hij bleek 26 pillen op zak te hebben en diverse SMS-jes in zijn telefoon te hebben staan die vermoedelijk te maken hebben met het leveren van pillen. Rond 03.30 uur werd voor de deur van dezelfde discotheek een 23-jarige Pool aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren nadat hij twee maal bij een vechtpartijtje betrokken was geweest. Toen de politie zijn persoonsgegevens controleerde bleek hij nog een boete van 265 euro open te hebben staan.

Verkeerscontrole: 259 bestuurders gecontroleerd

BREDA: Op vrijdag 4 mei heeft de politie van 21.00 uur tot 02.30 uur een algemene verkeerscontrole gehouden op de Belcrumweg. Dit deed zij in samenwerking met motorrijders van de Koninklijke Marechaussee, inspecteurs van de Inspectie Verkeer en Waterstaat en een drugshond. In totaal werden 259 bestuurders gecontroleerd. Acht van hen bleken te veel alcohol te hebben genuttigd en kregen hiervoor een boete. Twee van hen hadden zo veel gedronken dat zij ook hun rijbewijs mochten inleveren. Daarnaast werden bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel (zeven keer, boetebedrag 75 euro), het niet bij zich hebben van het rijbewijs (vier keer, boetebedrag 50 euro), het rijden met een verlopen APK-keuring (drie keer, boetebedrag 75 euro) en het onverzekerd rijden (boetebedrag 320 euro). Twee personen bleken achter het stuur te zitten terwijl zij een rij-ontzegging hebben. Een 40-jarige bestuurder werd aangehouden omdat hij 500 gram hennep bij zich had. Hij mocht na het betalen van een transactie van 1200 euro naar huis.
De inspecteurs van de Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerden 17 taxis. Bij tien van hen bleek iets niet in orde. Zij kregen een proces verbaal. Vijf taxis kregen een waarschuwing en slechts twee taxis waren in orde.

Bekeuring overbeladen aanhangwagen

BREDA: Politie-agenten die vrijdagmiddag rond 12.00 uur een aanrijding met schade af aan het handelen waren, keken vreemd op toen er een auto met aanhangwagen langskwam die een heel spoor blauwe rook produceerde. De aanhangwagen was zo zwaar beladen dat de rubberen banden aanliepen tegen de binnenzijde van het spatscherm en er gevaar bestond op een klapband. De politie is na de afhandeling van de aanrijding richting de Milieustraat gereden aan het Spinveld en trof daar inderdaad de auto met aanhanger aan. Na weging bleek de aanhanger beladen met zon 1920 kilo, terwijl het maximum gewicht 750 kilo mag zijn. De bestuurder, een 49-jarige Bredanaar, kreeg hiervoor een boete van 350 euro.

Auteur: Manon Erkens