P E R S B E R I C H T
Datum: 6 mei 2007

Judoka's buiten medailles in Moskou

Tijdens de tweede dag van de wereldbekerwedstrijd in Moskou hebben de Nederlandse judoka's geen medailles behaald. Marhinde Verkerk (-78 kg) en Henk Grol (-90 kg) maakten lange tijd kans op eremetaal, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats. Claudia Zwiers werd zevende.

In de klasse -78 kg verloor Zwiers haar eerste partij van Louete (FRA), die later het toernooi op haar naam zou schrijven. In de herkansingen won ze van de Italiaanse Morico, maar ging een ronde later ten onder tegen de Duitse Jenny Karl. Het was dezelfde Karl die Marhinde Verkerk versloeg in de strijd om het brons. Verkerk bereikte de 'kleine finale' door winstpartijen tegen Mentouopou (FRA) en Eiglova (CZE). In de halve finale kon Verkerk het echter niet bolwerken tegen Moskalyuk (UKR).

Voormalig Olympisch kampioen Mark Huizinga was na zijn eerste partij uitgeschakeld. Mammadov (AZE) versloeg de pupil van De Korte. Henk Grol deed het beter in de klasse -90 kg. In zijn eerste partij zette Grol Zviaduari (GEO), de Olympisch kampioen van Athene, aan de kant. Ook de Brit Gordon werd verslagen. De judoka van Kenamju toonde een ronde later zijn goede vorm met wint op Grekov (UKR), de regerend Europees kampioen. In de halve finale wachtte Grol een nieuwe wereldtopper, Ilias Iliadis. De Griek, Olympisch kampioen in de klasse -81 kg, stopt de opmars van Grol. In de strijd om het brons moet Grol zijn tweede verliespartij incasseren, tegen de Rus Pershin. Een verdienstelijke vijfde plaats voor Henk Grol.

Zwaargewicht Grim Vuijsters (+100 kg) verloor tweemaal en werd zodoende voortijdig uitgeschakeld.