Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 06 mei 2007

DISSENT UTRECHT VERONTWAARDIGD OVER POLITIEOPTREDEN
105 arrestaties tijdens fietstocht op bevrijdingsdag 5 mei

De deelnemers van het fietsprotest dat gisteren, zaterdag 5 mei, door de stad Utrecht trok, zijn furieus over de wijze waarop de politie hun vreedzame protest onmogelijk heeft gemaakt. Wat als een vrolijke en vreedzame fietstocht begon, is uiteindelijk zonder duidelijke reden geeindigd in een massa-arrestatie. Uitgerekend op de dag dat thema's als vrijheid, veiligheid en grondrechten centraal staan, maakt de politie zich schuldig aan wederrechtelijke vrijheidsberovingen en het schenden van ons recht op demonstreren.

G8
Aanleiding om juist nu te gaan demonstreren is om aandacht te vragen voor de protesten tegen de grote G8-top in Duitsland in juni van dit jaar. Bovenstaande thema's en onderwerpen als klimaatverandering, milieu, migratie zullen o.a ook aan bod komen tijdens deze top. Een van de protesten die worden georganiseerd in aanloop naar de G8 is de fietskaravaan - op weg naar Heiligendamm in Duitsland - welke dit weekend Utrecht passeerde. Hun bezoek werd gecombineerd met de fietsdemonstratie op bevrijdingsdag, gezien de overlapping van een aantal van deze onderwerpen.

Aanhouding
Helaas werden de demonstranten geconfronteerd met juist datgene waartegen zij demonstreerden. Namelijk de toenemende repressie tegen burgers die zich kritisch proberen te uiten en in vrijheid willen leven. De fietsers werden verrast door de agressieve houding van de politie. Terwijl ze nog vrolijk aan het fietsen waren, werd de weg door agenten geblokkeerd, die vertelden dat de fietsers 'weg moesten'. Nadat de demonstranten waren omgedraaid, werden ze alsnog zonder enige waarschuwing ingesloten door de ME en allemaal opgepakt.
'Samen met mijn dochter van 14 ben ik afgevoerd en we werden apart in een cel geplaatst. Pas na 9 uur heb ik haar weer gezien. Ik vond het handelen van de politie buiten alle proporties. En mijn fiets hebben ze vernield. Ze hebben het slot open geslepen', aldus een van de demonstranten.

Detentie
Nadat de demonstranten waren aangehouden werden ze allemaal overgebracht naar de cellen van het Gerechtsgebouw. De omstandigheden waren hier bijzonder slecht, mede omdat de luchtbehandeling niet werkte en er dus geen verse lucht werd toegevoerd. Daarbij werden o.a mensen met 25 personen in een cel van 4 bij 4 gezet en kregen deze vrijwel geen eten en drinken. Ook de termijn van maximaal 6 uur ophouding werd voor een aantal mensen ver overschreden en werden nog meer rechten geschonden.

De demonstranten zijn op dit moment bezig alle klachten op een rijtje te zetten. GroenLinks en de SP zullen aanstaande dinsdag vragen gaan stellen in de commissievergadering bestuur en veiligheid over deze gang van zaken. Mogelijk dat er nog een zwartboek wordt samengesteld over de schofterige behandeling van de arrestanten.