Senternovem


22-03-2007 | De Energy Survival 2007 is lokaal gestart!

Het populaire tv-programma van de KRO heeft dit jaar voor het eerst 12 lokale voorrondes en 3 provinciale halve finales georganiseerd door de Vereniging Klimaatverbond Nederland. Hiermee ontstaat een koppeling naar het lokale en provinciale klimaat- en energiebeleid.

Basisschoolleerlingen van groep 7/8 volgen de komende weken een educatief programma via de website www.energysurvival.nl. Tijdens de voorrondes en halve finales gaan de scholen in spectaculaire survivalspellen rond energiethema's een onderlinge strijd aan. Via de voorrondes en halve finales kunnen scholen kans maken op deelname aan de tv-finale in Noorwegen. Scholen in gemeenten die dit jaar geen voorronde hebben, kunnen via een wildcard alsnog een plekje in de halve finale winnen. Vanaf 7 mei starten de Energy Survival dagen. In juni zijn de provinciale halve finales; de tv-finale volgt in augustus.

Energy Survival: jeugd neemt heft in eigen handen Energy Survival is een vernieuwende formule waarin drie producten onder één merknaam elkaar versterken. Het tv-programma Energy Survival dat door de KRO wordt uitgezonden, het educatieve programma op de website www.energysurvival.nl die door CodeName Future wordt aangeboden en de voorronden van de Energy Survival die door de Vereniging Klimaatverbond Nederland worden georganiseerd. Energy Survival wordt in opdracht van SenterNovem / ministerie Economische Zaken uitgevoerd.
De kernboodschap van energiebesparing en duurzame energie is communicatief omgezet in een avontuurlijke en leerzame ontdekkingstocht van kinderen die beseffen dat de steeds groter wordende energie- en klimaatproblematiek niet langer vooruitgeschoven kan worden. Zij moeten zelf op missie gaan om meer te leren over duurzaam omgaan met energie. De jeugd neemt hierbij dus nadrukkelijk het heft in eigen hand. Dat is tegelijk ook de `pay off' van Energy Survival: "Onze toekomst staat op het spel, onze missie begint nu!"

De Energy Survival Dag
Gemeentes en provincies organiseren, veelal in samenwerking met een natuur- en milieueducatief centrum, de Energy Survival Dag. Het Klimaatverbond ondersteunt, begeleidt en faciliteert ze daarbij om op alle locaties de Energy Survival-`smoel en gevoel' te laten leven. Leerlingen gekleed in Energy Survival t-shirts strijden in 5 verschillende spectaculaire spellen rond diverse energiethema's, speciaal ontwikkeld door ROFRA sportieve evenementen, uit Valkenswaard. Zo wordt met windfietsen airvoetbal gespeeld; waterpompen en watermolens worden in beweging gezet en biomassa wordt ter plekke gewonnen, waarmee lampionnen opgelaten worden. Daarnaast gaan scholen in de energiekwis een kennisstrijd aan en gaan ze in een zelfgemaakte energierap Ali B. benaderen. De `zenuwpees' zal zoals ook in het tv-programma aanwezig, de spanning nog meer vergroten. Een presentatieduo van XAPP, theater en filmproducties, zorgt voor een hoog energiegehalte in het programma. Hiertoe is onder andere een speciaal EnergySurvival-lied ontwikkeld.
Vanuit elke voorronde gaan telkens 2 scholen door naar de halve finale. De 3 winnaars van de halve finales gaan door naar de tv-finale.

Wildcards: Kans voor elke school op een finaleplek Scholen in gemeenten die dit jaar geen voorronde hebben, kunnen via één van de 3 wildcards alsnog een plekje in de halve finale winnen. Hiervoor meldt de school zich aan voor deelname aan de website en workspace op www.energysurvival.nl En daarna mailt de school vóór 10 april een powerpointpresentatie (max. 4 MB)
aan energysurvival@klimaatverbond.nl, waarin de school laat zien hoe de uitdaging rond het klimaatprobleem door de school en alle kinderen wordt aangepakt. De uitslag is half april. Bovendien maakt elke school die een presentatie mailt kans op 1 van de 25 energiemeters!

Gemeentes en provincies: wie doet mee aan de Energy Survival 2007? De volgende gemeentes en provincies organiseren dit jaar een voorronde of halve finale:

* Amsterdam, Den Haag en de Regio Drechtsteden (Alblasserdam, Binnenmaas, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht), met een halve finale georganiseerd door de Provincie Zuid-Holland.

* Apeldoorn, Tiel en Nijmegen/ Ubbergen / Duiven met een halve finale georganiseerd door de Provincie Gelderland.
* Eindhoven, Roosendaal, Tilburg, Regio Heuvelland-Maastricht (Maastricht en Margraten), Regio Parkstad Limburg (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf), met een gezamenlijke halve finale georganiseerd door de Provincies Noord-Brabant en Limburg.

Meer informatie is te vinden op www.energysurvival.nl.

Meer informatie

Consument en Energie
Jeugd en Energie