NCRV

NCRV Dokument

Martha Vonk gaat naar Istanbul

Maandag 7 mei
22.50 uur, Nederland 2

In NCRV Dokument Martha Vonk gaat naar Istanbul een tragikomische kijk op de kunsten van de Turkse tapijtverkopers in Istanbul.

In de Turkse stad Istanbul werken honderden tapijtverkopers. Op het plein bij de Aya Sophia, bij de Blauwe Moskee, de brug over de Bosporus, overal proberen tapijtverkopers toeristen aan te spreken en ze een uniek tapijt te verkopen. Maar de toeristen, waaronder een groot aantal Nederlanders, komen voor de bezienswaardigheden van de stad, niet om tapijten te kopen. Ze moeten worden verleid om Turkije te verlaten met zo'n uniek, handgeknoopt exemplaar.

Ahmet is een van de vele verkopers die iedere dag toeristen aanspreekt in de hoop dat ze bij hem een tapijt kopen. Hij heeft een belangrijke troef in handen die hem heel wat klanten oplevert: zijn Nederlandse echtgenote Martha Vonk. Tegen de Nederlanders op straat vertelt hij honderduit over haar. Dat ze eenzaam is in Istanbul en zo graag Nederlands praat. De toeristen laten zich overhalen en gaan met Ahmet mee. Maar Martha komt nooit tevoorschijn. Bestaat die Martha eigenlijk wel?

Regie: Hester Overmars
Productie: Selfmade Films, Niek Koppen en Jan de Ruiter Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter