Technische Universiteit Delft

Simulaties
door M&C

Promotie van dhr. J.M. Cnossen: "Goal-oriented modelling-error estimation for hierarchical models of a different type"

07 mei 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. J.M. Cnossen | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotors | Prof.dr.ir. P.G. Bakker, prof.dr.ir. B. Koren en prof.dr.ir.drs. H. Bijl (LR)

Goal-oriented modelling-error estimation for hierarchical models of a different type
Computersimulaties van fysische systemen of processen spelen tegenwoordig een zeer belangrijke rol in wetenschap en techniek. De verzameling van modellen die hetzelfde fysische systeem of proces beschrijven, wordt een klasse van hiërarchische modellen genoemd. De hiërarchie wordt bepaald door het niveau van verfijning van het model. In vele klassen van hiërarchische modellen kost het oplossen van een fijn model meer rekentijd dan een grof model. Het gebruik van het grof model introduceert echter een modelleringsfout in de oplossing ten opzichte van het fijn model. Een nieuwe tendens in computersimulaties om rekentijd te verminderen maar de vereiste nauwkeurigheid te behalen is adaptief modelleren. Voor het aansturen van een adaptief modelleringsproces met als doel de nauwkeurigheid van een grootheid is een zgn. doelgerichte modelleringsfoutschatter nodig.

Een manier om een doelgerichte modelleringsfoutschatter af te leiden is de Dual-Weighted Residual (DWR) methode. De hoofdvraag van dit proefschrift is of de DWR methode geschikt is voor het schatten van de modelleringsfout in klassen van hiërarchische modellen waarin de modellen van verschillend type zijn, d.w.z. de modelvergelijkingen verschillende randvoorwaarden nodig hebben. Voor een succesvolle toepassing van de DWR methode is het essentieel om de randresiduen expliciet in de foutschatter op te nemen.

Een voorbeeld van een klasse van hiërarchische modellen waarin een fijn en grof model van een verschillend type zijn, is een (niet-lineair) convectie-diffusie probleem. Dit is een singulier storingsprobleem waarin de modelleringsfout niet naar nul hoeft te gaan wanneer de diffusiecoëfficiënt naar nul gaat. De DWR methode is succesvol toegepast op (in)stationaire (niet-)lineaire convectie-diffusie problemen. Het is gebleken dat voor niet-lineaire problemen, berekenbare hoge-orde randtermen bestaan die van significante grootte kunnen zijn en om die reden in de foutschatter opgenomen moeten worden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 april 2007