Allereerste fototentoonstelling over veteranen

27.04.2007 / 16:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Persbericht

26 april 2007

Primeur voor Eindhoven: Staatssecretaris van Defensie opent allereerste fototentoonstelling over veteranen.

Op maandagmiddag 7 mei om 17.00 uur opent staatssecretaris van Defensie C. van der Knaap, samen met de burgemeester van Eindhoven, drs. A.B. Sakkers, de allereerste fototentoonstelling: Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede. Dat gebeurt in het stadskantoor, waar de expositie tot zaterdag 19 mei te bezichtigen is tijdens de reguliere openingstijden. Op bijna alle middagen zijn veteranen van de Stichting Veteranen Brabant Zuidoost aanwezig voor uitleg. De tentoonstelling informeert over het werk van veteranen, de achtergronden van missies, zorgaspecten en de Nederlandse Veteranendag. Acht persoonlijke verhalen van veteranen zijn op beeld te volgen.

De eerste opstelling en opening van de fototentoonstelling is niet zo maar in Eindhoven terechtgekomen. Eindhoven is een van de gemeenten met een sterke binding met lokale en regionale veteranen en zeer actief op veteranengebied. Zo organiseert de gemeente eigen veteranendagen en is Eindhoven de tweede gemeente van Nederland die een Veteranenhuis ter beschikking heeft gesteld voor hun veteranen. Na de eerste opstelling gaan twee identieke tentoonstellingen rond langs verschillende Nederlandse gemeenten. Tot aan de Nederlandse Veteranendag op 29 juni aanstaande, zijn beide tentoonstellingen vol in roulatie..

De opening is niet besloten. Bezoekers van het stadskantoor kunnen kijken en vooral ook luisteren, en dat niet alleen naar de speeches. Muzikaal wordt de opening omlijst door het koperkwintet van het Fanfarekorps Bereden Wapenen van de Landmacht.

Nederland kent ongeveer 140.000 veteranen, waaronder een groeiende groep jonge veteranen. Sinds 2005 is er voor hen de Nederlandse Veteranendag, ieder jaar te houden op 29 juni in Den Haag. De NL Veteranendag is door de Ministerraad aangemerkt als nationaal evenement.

De expositie is gemaakt in opdracht van het Comité NL Veteranendag. De voorzitter daarvan, jhr. Mr. Aarnout Loudon, is ook verantwoordelijk voor organisatie van de landelijke Nederlandse Veteranendag: Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen zonder veteranen in hun omgeving, weinig kennis hebben over veteranen en hun werk. De twee tentoonstellingen moeten helpen dit kennisgat te dichten. Want wil je waardering voor veteranen vergroten, dan zal het publiek toch eerst moeten weten wat deze mensen hebben gepresteerd. De fototentoonstellingen plaveien de weg naar meer erkenning en waardering voor het werk van veteranen. Net als overigens de Nederlandse Veteranendag, het project Veteranen voor de klas en allerlei regionale activiteiten. Activiteiten die er verschillend uitzien, maar hetzelfde doel hebben: meer erkenning en waardering verkrijgen voor onze 140.000 veteranen.