Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gemeente IJsselstein en waterschap baggeren watergangen in Achterveld en in het centrum van IJsselstein

2 mei 2007 - Gemeente IJsselstein en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden starten vanaf maandag 7 mei 2007 met het baggeren van twee watergangen binnen het bebouwd gebied van IJsselstein. Uit onderzoek blijkt dat de baggerspecie is verontreinigd. De baggerspecie wordt opgeladen en afgevoerd naar een doorgangsdepot. De baggerwerkzaamheden duren ongeveer drie weken.

Waarom baggeren

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich onder andere uit gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen om in actie te komen.

Uitvoering van de werkzaamheden

Het baggeren in het bebouwd gebied van IJsselstein maakt deel uit van een groter project. Hierbij worden de watergangen die in beheer en onderhoud van gemeente IJsselstein en het waterschap zijn en binnen het stedelijk gebied van IJsselstein liggen, gebaggerd. Het baggeren vindt in fases plaats. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemings- en verhuurbedrijf vof A. den Hartog uit Oudewater. De aannemer maakt gebruik van een schuifboot, een mobiele kraan en vloeistofdichte transportmiddelen.

Verontreinigde bagger

Uit onderzoek is gebleken dat de vrijkomende bagger in deze watergangen matig verontreinigd is (klasse 3). De baggerspecie wordt daarom met waterdichte kiepwagens afgevoerd naar een doorgangsdepot van het waterschap. Nadat deze watergangen zijn uitgebaggerd wordt nog een deel van de Stadsgracht gebaggerd. Dit zijn de afrondende baggerwerkzaamheden van het grootschalig baggerproject binnen de gemeente IJsselstein dat in de winter van 2003 is opgestart.

Verkeershinder

Om de veiligheid van weggebruikers en werknemers te waarborgen worden de werkzaamheden door middel van borden aangegeven. Daar waar de werkzaamheden vanaf de openbare weg plaatsvinden, gelden er snelheidsbeperkingen. Ook zal in overleg met de gemeente IJsselstein een weghelft worden afgesloten, als dat nodig blijkt.