02.05.2007 / 12:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ifaw

Ifaw

Persuitnodiging

Betreft: CITES (Convention on Trade in Endangered Species) over vier weken in Den Haag

Grensoverschrijdende natuurgebieden creeren balans olifant en mens

Den Haag, 2 mei 2007

Beste redactie,
Dr. Rudi van Aarde van de Universiteit van Pretoria, is op 7 mei in Nederland om met regeringsvertegenwoordigers te praten over het creëren van grensoverschrijdende natuurgebieden (megaparken) voor olifanten. De oppervlakte waarop olifanten kunnen leven wordt daardoor immens vergroot. Dat afschieten van olifanten een oplossing zou zijn voor een overschot, verwijst Van Aarde naar het rijk der fabelen. 'De natuur zelf kan de olifantenaantallen regelen als de mens dat zou toestaan', is zijn simpele stelregel.

In een megapark komen grote en kleine kuddes elkaar tegen. Ze mengen zich tot evenwichtige kuddes en gaan ieder een eigen kant op. Ook naar plaatsen waar geen olifant meer is gesignaleerd. Op deze manier zullen olifanten als vanzelf zorgen voor balans in hun aantal. Ook zullen in periodes van grote droogte veel olifanten niet overleven. Dat is onderdeel van het natuurlijke proces, stelt Van Aarde, die al ruim 15 jaar olifanten bestudeert.

Hij vindt het weerzinwekkend dat steeds vaker wordt gesteld dat er te veel olifanten zijn terwijl deze diersoort aan de vooravond van uitsterven staat. Volgens hem is de olifant hét symbool van biodiversiteit in Afrika. Hij bedoelt daarmee te zeggen dat wanneer het goed gaat met de olifant, het ecosysteem in een gebied in natuurlijke balans is.

Van Aarde's plannen worden al werkelijkheid in Angola, Zambia, Zimbabwe, Botswana en Mozambique. Daar komt al een megapark: de Kavango-Zambezi TFCA (Transfrontier Conservation Area) van rond de 300 000 vierkante kilometer. Nederland beslaat er ruim 41
000. In grote gedeeltes van die Afrikaanse landen woont minder dan één mens per vierkante kilometer. Deze gebieden liggen vlakbij bestaande, relatief kleine wildparken. Door hekken rondom deze wildparken af te breken, dorpen goed af te schermen en geen kunstmatige drinkplekken aan te leggen, zullen olifanten seizoensgedreven rondtrekken op zoek naar water en voedsel. Op deze wijze kan de natuur zichzelf herstellen en in evenwicht brengen.

Wilt u meer achtergrond, detail en ervaringen horen uit Van Aarde's eigen mond, dan regelt Yvette Brook (070-3355011 of 06-46056137) een gesprek met hem die maandag 7 mei op ons kantoor aan de Javastraat 56 in Den Haag.

Dank voor uw tijd en wij horen graag van u,

Marcel Bertsch

Directeur IFAW Nederland

Voor nadere informatie, beeldmateriaal of interviews met Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland, of Yvette Brook, beleidsmedewerker, kunt u contact opnemen met Yvette Brook tel.: 06-46056137, e-mail: ybrook @ifaw.org

Het IFAW heeft als missie het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie kunt u vinden op www.ifaw.