Gemeente Sluis

Vredesfabriek in Cadzand

PERSBERICHT - 3 mei 2007

Tentoonstelling De Vredesfabriek in Cadzand

Van 7 tot en met 11 mei komt De Vredesfabriek naar Cadzand. De Vredesfabriek is een interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, geweld en vrijheid, macht en tolerantie. De tentoonstelling wordt ingericht in de Nederlands-Hervormde kerk aan de Mariastraat en is een initiatief van de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand. Burgemeester Jaap Sala opent de tentoonstelling op maandag 7 mei om 14.00 uur.

In De Vredesfabriek staan vijftien machines, zoals de tolerantiemeter, de geweldschijf, de vooroordelenbalans, de zondebokmolen, de vrijheidzoeker, de machtssorteerder, de conflictrol, de spijtbuis, de leugendetector, de tijdmachine en het monumentenwiel. De bezoekers produceren vrede en vrijheid. Met allerlei gereedschap ontdekken ze dat tolerantie grenzen heeft, dat vrijheid gebonden is aan regels, dat conflicten op verschillende manieren opgelost kunnen worden. De metafoor van de fabriek impliceert een actieve houding. De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. In tweetallen vullen ze een routekaart in. De fabriekssfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten.

In De Vredesfabriek wordt het verband gelegd tussen oorlog en vrede, tussen verleden en heden. Maar gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. Hoewel de fabriek zich met name richt op jongeren in de leeftijd van 10 tot 16 jaar, valt er ook voor volwassenen veel te ontdekken.

Toegang
De tentoonstelling is iedere dag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Scholen, jeugdclubs en gezinnen zijn van harte welkom. De toegang, inclusief routemap, is voor kinderen gratis, voor volwassenen bedraagt de toegangsprijs 6,00.

Vredeswandeling
Op woensdag 9 mei organiseert de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand om 18.45 uur een vredeswandeling vanaf het Haventje te Cadzand-Bad naar de wereldvredesvlam in Cadzand-Dorp. Verwachte aankomst bij het vredesmonument is 19.45 uur. Iedereen is van harte welkom om aan deze wandeling deel te nemen. Na afloop kan iedereen de tentoonstelling De Vredesfabriek gratis bezoeken.

De tentoonstelling De Vredesfabriek wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de gemeente Sluis.