Gemeente Arnhem

Staatssecretaris Aboutaleb wandelt met Osmose door Spijkerkwartier Arnhem
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt maandag
7 mei een werkbezoek aan Arnhem om te praten met etnische ondernemers. Hij wil zich informeren over de ervaringen die zij hebben opgedaan bij hun vestiging als zelfstandig ondernemer. Osmose, adviesbureau voor multiculturele vraagstukken, organiseert een wandeling in het Spijkerkwartier. Een wijk die een lange traditie van etnisch ondernemerschap kent.

Samen met Osmose-adviseur Hasan Kaynak bezoekt de staatssecretaris verschillende etnische ondernemers in de wijk. Ook laat hij zich door de gemeente Arnhem informeren over de steun en begeleiding, die de gemeente biedt aan startende (allochtone en autochtone) ondernemers. Het bezoek valt in de eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet, waarin bewindslieden veel het land in gaan om te luisteren naar de praktijkervaringen van burgers en de dialoog met hen aan te gaan. Zij gebruiken deze informatie bij de uitwerking van hun beleidsprogrammas.

Staatssecretaris Aboutaleb is benieuwd hoe etnische ondernemers de stap naar zelfstandig ondernemerschap hebben gezet en wat zij op hun weg daarheen zijn tegen gekomen. Ook de begeleiding vanuit Arnhem en Osmose en het aanbieden van stage- en arbeidsplaatsen aan allochtone jongeren hebben zijn interesse.

De gemeente Arnhem organiseert o.a. het project Ondernemer in de Wijk, waarbij startende ondernemers worden opgespoord, begeleid, gecoacht en getraind. Voor mogelijke starters vanuit een uitkering is er o.a. het traject Van WWB naar ZZP (Van Wet Werk en Bijstand naar Zelfstandige zonder personeel). Het gemeentelijke Matchingsteam koppelt werkgevers en werkzoekenden en zorgt ervoor dat een werkzoekende daadwerkelijk kan voldoen aan de eisen die de aangeboden baan stelt.

De wandeling eindigt bij restaurant De Blauwe Hoek aan de Spijkerlaan
1. Hier spreekt de heer Aboutaleb met de eigenaar van deze mediterrane eetgelegenheid, met andere ondernemers, wijkbedrijfsconsulent, wethouder Economische en Sociale Zaken Rita Weeda en projectmedewerkers over de Arnhemse aanpak.