Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aanpak alcoholgebruik door jongeren centraal tijdens werkbezoek IJsselland

7 mei 2007

Ondertekening Minister Ter Horst heeft op 7 mei tijdens een werkbezoek aan Zwolle een overeenkomst getekend met alle gemeenten van de regio IJsselland. Namens de gemeenten tekende burgemeester Meijer van Zwolle. De overeenkomst is het resultaat van een reeks afspraken tussen rijk en gemeenten over veiligheidsthema's.

Het werkbezoek aan de regio IJsselland stond in het teken van het thema geweld en overlast als gevolg van overmatig alcoholgebruik door jongeren. Voor de ondertekening had de minister een aantal gesprekken met medewerkers van onder meer politie, gemeenten, scholen en verslavingszorg. De minister in gesprek met betrokken partijen

Het beeld heerst dat jongeren op steeds jongere leeftijd en steeds vaker, veel drinken. Bovendien reageren ouders vaak toegeeflijk op overmatig alcoholgebruik van hun kinderen. De politie geeft aan dat overlast en geweld, waarbij sprake is van overmatig alcoholgebruik, een alledaags verschijnsel is. Aan de pers heeft de minster laten weten dat het aanscherpen van wetgeving, regelgeving en handhaving nodig zijn. Dit om overmatig alcoholgebruik door jongeren, en de gevolgen daarvan voor de veiligheid en de gezondheid, tegen te gaan.