Gemeente Delft

Slimme geldtips voor 55-plussers

Op 7 en 14 mei geeft DUIT (Delfts Uitkering Informatie Team) in samenwerking met Stichting Ouderenwerk Delft voor de tweede keer de cursus 'Slimme geldtips voor 55-plussers'. Budgetvoorlichting is een van de middelen die Delft inzet om te voorkomen dat mensen (opnieuw) in de schulden komen. Dat is ook het doel van de landelijke campagne 'blijf positief' die deze week is gestart.

De cursus 'Slimme geldtips voor 55-plussers' geeft antwoord op vragen als: Welke financiële regelingen zijn er voor mij? Wie kan mij daarbij helpen? Kan ik geld terugkrijgen van de Belastingdienst? Deelname aan de cursus is gratis en geïnteresseerden moeten zich eerst even aanmelden via het Startpunt Wonen, Zorg en Welzijn, 015 214 07 07. De cursus vindt plaats op 7 en 14 mei van 13.30 tot 15.00 uur in Buurthuis 't Ooievaarsnest, Van Lodesteynstraat 83b in Delft.

Ook in Delft is er nog een grote groep ouderen die geen gebruik maakt van regelingen als de bijzondere bijstand, de Delftpas en de AV- Delft. DUIT is een initiatief van de gemeente om via huisbezoeken steeds meer mensen met een laag inkomen te helpen uitzoeken van welke regelingen zij gebruik kunnen maken en hoe je die aanvraagt. Daarnaast geeft DUIT ook regelmatig budgetvoorlichting en budgetcursussen. Dit keer aan 55-plussers, maar ook aan scholieren en sinds kort ook aan mensen die een re-integratietraject volgen bij stichting Stunt.

Onlangs is uit een landelijke steekproef gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders wel eens schulden heeft gehad en dat bijna 30 % slecht slaapt door schulden. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei dit tijdens de start van de voorlichtingscampagne 'Blijf Positief' op 16 april. De campagne wijst de komende drie jaar onder andere op de risico's van onverantwoord leengedrag.

Noot voor de redactie (