Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl

Limburgia Gastronomica 2007

Drie dagen Europese kwaliteitswijn en topgastronomie

In het Bourgondische Zuiden van Nederland organiseert The Wine & Food Association voor de zesde opeenvolgende keer Limburgia Gastronomica. Vanaf maandag 7 mei staan drie dagen in het teken van Europese kwaliteitswijnen en topgastronomie. De eerste dag worden tevens de winnaars bekend gemaakt van de Huiswijncompetitie Zuid-Nederland. Tijdens de seminars passeren onder meer wijnen uit Mâcon, Priorat, Côte Rôtie, Jerez, Bourgogne, diverse streken in Hongarije en Toscane de revue. Drie Limburgse topchefs, Otto Nijenhuis, Hans van Wolde en Paul van de Bunt verzorgen verrassende culinaire invulling. Met deze opzet van het programma hebben de regionale evenementen van The Wine & Food Association een compleet ander karakter dan de voorgaande edities. Professionals en pers kunnen zich via http://www.thewinesite.nl/ inschrijven voor het kosteloos bijwonen van de verschillende programma's.

Programma maandag 7 mei
Château St. Gerlach | http://www.stgerlach.nl/ | 15/20 punten GaultMillau Voor inschrijvingen, tijden en meer informatie: http://www.thewinesite.nl/

Maison Verget
In samenwerking met Sauter Wijnen in Maastricht worden de wijnen van wijnmaker Jean-Marie Guffens (Maison Verget) gepresenteerd. De eigenzinnige Belg Guffens is er in ruim 20 jaar tijd in zijn eentje in geslaagd de Mâconnais op de kaart te zetten. Zijn formule: zorgvuldige selecties van stokken en percelen, lage rendementen, strenge kwaliteitseisen aan het fruit en een uitgekiende vinificatie met de nadruk op frisheid en verfijning. Culinaire invulling door Otto Nijenhuis.

Hongarije in vogelvlucht
In samenwerking het Centrum voor Handelsbevordering (ITDH) verbonden aan de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Wine Marketing Agency, beoordeelde The Wine & Food Association in Boedapest meer dan 100 veelbelovende wijnen afkomstig uit de verschillende wijnregio's die Hongarije rijk is. Tijdens deze presentatie een geschakeerde selectie van de 15 meest verrassende wijnen die de afgelopen tijd op zeer goede kritieken kunnen rekenen in de Midden-Europese vakpers. Culinaire invulling door Otto Nijenhuis.

Prijsuitreiking Huiswijncompetitie Zuid-Nederland
Nog nooit eerder kende de Huiswijncompetitie Zuid-Nederland zoveel inzendingen. Diverse bedrijven uit de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland maken kans op de titels in de betreffende categorieën. Alle finalisten krijgen een uitnodiging om de programma´s op maandag bij te wonen. De winnende wijnen worden automatisch geplaatst in de finale van de Nationale Huiswijncompetitie, die zijn apotheose beleeft tijdens zesde editie van Wine Professional begin januari 2008 in de Amsterdam RAI.

Vinos de Jerez: van fris en verfijnd tot aromatisch en complex Al jaren organiseert The Wine & Food Association in samenwerking met ICEX/Vinos de Jerez diverse spraakmakende educatieve sessies op het gebied van uiteenlopende typen sherry. Op de proeftafel: frisse, ijle Fino's en Manzanilla's tot de meest complexe, rijke en exclusieve VOS- en VORS-wijnen. Mooie wijn-spijscombinaties illustreren de weergaloos brede inzetbaarheid van de Vinos de Jerez.

10 jaargangen Ornellaia: Toscaanse superster
Tenuta dell'Ornellaia heeft in korte tijd een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en een positie op de wijnmarkt veroverd die te vergelijken is met die van bekende Bordeaux Grand Cru's. De Toscaanse kust dankt zijn internationale prestige en magneetwerking op andere ambitieuze producenten voor een groot deel aan Ornellaia. In samenwerking met importeur Vinites uit Haarlem en in aanwezigheid van Giovanni Mazzoni worden de jaargangen 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 op de proeftafel gezet.

Extra programma
Jean Michel Gérin: grote ster van de Côte Rôtie
Voor meer informatie zie hieronder.

Programma dinsdag 8 mei
Restaurant Beluga | http://www.rest-beluga.com/ | 18/20 pnt GaultMillau Voor inschrijvingen, tijden en meer informatie: http://www.thewinesite.nl/

Jean Michel Gérin: grote ster van de Côte Rôtie
Action Joe luidt de bijnaam van deze rugby-speler annex wijnmaker. En actie daar houdt hij van. Zijn wijngoed heeft hij vanaf de grond opgebouwd: aankoop van percelen, herplanten van stokken, nauwgezet werk in de kelders, en vooral veel inspanning in de steile terraswijngaarden. Zijn wijnen weerspiegelen zijn dynamiek: groots, gespierd, meeslepend en intens. Niet voor niets is hij ook een bedrijf begonnen (samen met Peter Fischer en Laurent Combier) in de onherbergzame Priorat. In Frankrijk werd hij inmiddels uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar en dat heeft zijn consequenties. De Nederlandse importeur Vojacek Wijnen kan jaarlijks slechts rekenen op 25 dozen. Van Gérins topcuvée La Landonne komen niet meer dan 24 flessen naar ons land.

Wegens zeer grote belangstelling vindt deze proeverij ook plaats op maandag 7 mei in Château St. Gerlach.

Programma woensdag 9 mei
De Leuf | http://www.deleuf.nl/ | 17/20 pnt GaultMillau Voor inschrijvingen, tijden en meer informatie: http://www.thewinesite.nl/

Rosé in gastronomisch perspectief
Uit de finalewijnen voor de verkiezing van de Rosé van het Jaar (onderdeel van het 19e Proefschrift Wijnconcours) selecteerde The Wine & Food Association 12 verschillende, karaktervolle wijnen. Via deze reeks wordt een goed overzicht aan diversiteit aan roséwijnen gepresenteerd. Tevens bereidt chef Paul van de Bunt enkele gerechten aan de hand waarvan de verschillen in inzetbaarheid van de wijnen getoetst kunnen worden. Ter afsluiting van het programma diverse exclusieve VOS en VORS.

Partners Limburgia Gastronomica 2007

Amorim Benelux | Acqua Panna | Bouillon Magazine | EuroCave Nederland | House of Caviar & Fine Food | Hungarian Wine Marketing Agency | ICEX|Vinos de Jerez | Kaasmeester Michel van Tricht | Palombini Espresso | Royal Leerdam | San Pellegrino | Sauter Wijnen | Schmidt Zeevis | Slagerij Lebouille | VacuVin | Vanilla Venture | Vinites | Vlaamsch Broodhuys | Vojacek Wijnen | Winterhalter

The Wine & Food Association is uitgever van GaultMillau/Proefschrift Restaurant- en Hotel Jaargids Nederland, het wijnmagazine Proefschrift - Wine & Food Professional en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & fine food in de Benelux. Tevens is The Wine & Food Association organisator van diverse toonaangevende competities, (regionale) evenementen, proeverijen en bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdracht/ uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.

The Wine & Food Association
Oude Schans 11
1011 KR Amsterdam - Nederland
T:+31 (0)20-625.12.98
F:+31 (0)20-624.50.28
E: info@thewinesite.nl