Gemeente Heemstede


Energiebus langs scholen

Sinds 9 april toert de eerste Energiebus van Nederland langs de scholen in Heemstede. De Energiebus is van origine een bestelbus, die is omgebouwd tot een mobiele educatieve unit. De bus is uitgerust met duurzame-energie-opwekkende apparatuur waarvan de kinderen spelenderwijs kennis kunnen nemen. De Energiebus is ingezet door de gemeente Heemstede om de hoogste groepen van de basisschool in een combinatie van praktijk en theorie het belang van duurzame energietechnieken te leren. De scholen krijgen voorafgaand aan een bezoek aan de Energiebus lesboxen met allerlei informatie over energie waarmee ze aan de slag kunnen. Zo kunnen zij hun eigen energieprojecten uitvoeren.

In de bus kunnen de kinderen zelfstandig werken met de energie- opwekkers. Ze kunnen de metertjes op het bedieningspaneel op en neer laten bewegen door meer of minder licht op de panelen te laten vallen en zij kunnen leren hoe een kWh-meter werkt.
De Energiebus heeft ook een windturbine die energie levert. De windturbine is gemonteerd op een mast die de scholieren zelf 5 meter de hoogte in kunnen pompen. De windturbine kan dan veilig energie opwekken en de leerlingen kunnen aflezen hoeveel energie de windturbine levert.
Ook is er een zonneboiler op de Energiebus gebouwd. Hiermee kunnen de scholieren kennis maken met warmteoverdracht en ervaren dat de zon zomaar warm water maakt zonder elektriciteit of gas.

De van te voren bijgeleverde leermiddelenpakketten bestaan uit duurzame energietechnieken, zoals biomassa, zonne-energie, windenergie en hun vele varianten. De leermiddelenpakketten zijn zo ontwikkeld, dat de leerlingen individueel of in groepsverband er mee kunnen werken. Aan het eind van de rit bekijkt de wethouder Milieu de zelfgemaakte projecten van de klassen en zal tijdens zijn bezoek het belang van energiebesparing voor het milieu benadrukken.

De bus staat van 7 mei tot en met 9 mei bij de Evenaar, van 9 tot en met 11 mei bij de Crayenesterschool en van 14 mei tot en met 16 mei bij de Jacobaschool.
Al eerder heeft de bus gestaan bij de Voorwegschool, Nicolaas Beetsschool, Valkenburgerschool, Prinses Beatrixschool en de Ark.
---