Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 4 mei 2007

VOLWASSENEN WEINIG BIJGELEERD SINDS DE BASISSCHOOL

OPVALLENDE RESULTATEN UIT CITO/BNN-TOETS VOOR VOLWASSENEN

Hoe slim of hoe dom zijn de Nederlanders? BNN en marktonderzoeksbureau Qrius testten dit door vergelijkbare opgaven uit de Citotoets voor te leggen aan een representatieve groep van 300 Nederlanders van 18 jaar tot 65 jaar. Het resultaat was opvallend. Voor BNN reden om de Nederlanders slimmer te maken en vanaf 7 mei het televisieprogramma Get Smarter in a Week uit te zenden op 3.

De Citotoets is een toets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. Het resultaat vormt een advies voor de middelbare schoolopleiding die een leerling kan volgen. Deze 11/12-jarige leerlingen scoren gemiddeld 65% van de vragen van de Citotoets goed. In de Cito/BNN-toets scoorden volwassenen 78% van de vragen goed. Dat betekent dat volwassenen slechts 13% slimmer worden na de basisschool. Een magere score wanneer je bedenkt dat volwassenen een middelbare schoolopleiding doorlopen, vaak nog een vervolgopleiding volgen, kranten lezen en werkervaring opdoen.

Er zijn nog meer opvallende resultaten. Zo bleek dat volwassenen met een MAVO/VMBO-opleiding in de Cito/BNN-toets gemiddeld 66% van de vragen goed beantwoorden. Dit is nagenoeg gelijk aan de score van de leerlingen uit groep 8 van de basisschool. Dit geeft aan dat deze volwassenen vanaf de basisschool eigenlijk niets meer bijgeleerd hebben.

Vanaf maandag 7 mei om 19.25 uur maakt BNN bekende en onbekende Nederlanders slimmer in één week tijd. Get Smarter in a Week leert de kandidaten opnieuw hun hersens te gebruiken door middel van trainingen en spectaculaire opdrachten. Maar ook thuis kan men de hele week meedoen en ontdekken waar je hersens nog toe in staat zijn. Op bnn.nl zijn alle oefeningen, tips en opdrachten te vinden die in het programma voorbij komen.

Meer informatie: BNN Communicatie,
Marion van Dam, tel: 035-6555333, e-mail: marion.van.dam@bnn.nl