Ingezonden persbericht


+++ persbericht +++

Laatste nieuws van de internationale fietskaravaan tegen de G8

internationale fietskaravaan tegen de G8 aangekomen in Nijmegen

Vannacht zijn, ondanks arrestaties afgelopen zaterdag door de politie van Utrecht, fietsers van de internationale fietskaravaan tegen de G8 aangekomen in Nijmegen. Om 1 uur in de nacht van zondag op maandag werden de locale activisten verrast door toeters en bellen. Deze nachtelijke versterking komt precies op tijd voor de fietsdemonstratie die maandagmorgen om 9.30 uur gepland staat. Eerder vandaag sloot een nieuw deel zich aan bij de internationale fietskaravaan die op weg is naar de protesten in Duitsland. Daar vindt van 6 tot 8 juni de topontmoeting van de acht rijkste landen plaats.

Fietsdemonstratie op 7 mei, 9.30 uur, Tollenstraat 83

Maandag 7 mei start om 9:30 uur een fietsdemonstratie bij DHD op de Tollenstraat 83. Onderweg zal met verschillende akties het verzet tegen de G8 zichtbaar gemaakt worden. Hierbij komen thema's als migratie, natuur en privatisering aan bod. Aan het begin van de middag keren de fietsers terug naar DHD. Dinsdag zal de fietskaravaan haar route voortzetten naar Heiligendam. Ze zullen feestelijk worden uitgezwaaid. Neem een lunchpakket en zwembroek mee, het belooft een vrolijke bonte stoet te worden. In de loop van de dag zullen de fietsers die nog achtergebleven zijn in Utrecht in verband met de arrestaties van zaterdag arriveren in Nijmegen.

De karavaan fietst vanuit Engeland via België en Nederland naar de protesten in Duitsland. De karavaan sluit zich onderweg aan bij lokale activisten. Door de basisdemocratische organisatie, waarin iedereen een stem heeft en gehoord wordt, experimenteren zij met een alternatief voor het machtsmisbruik van de G8. De acties in verschillende steden laten zien dat burgers zich van onderop organiseren tegen de neoliberale globalisering van bovenaf.

Nijmegen wakker geschud met manifestatie tegen G8

Gisteren, zondag 6 mei, is er in het centrum van Nijmegen opnieuw actie gevoerd om de protesten tegen de komende topontmoeting van de G8 in Duitsland aan te kondigen. Op koopzondag heeft op het Koningsplein een divers programma plaatsgevonden. Actiegroepen hebben hier met muziek, filmpjes en straattheater uitgelegd waarom de G8 moet worden afgeschaft.

Deelnemende groepen waren o.a. LETS (Ruilkring Nijmegen), Clownelijk Loslopend Nederlands Leger, Milieudefensie en de Broeikas, Stichting Gast, Food Not Bombs, Linkse Boekwinkel Assata, filmcafe Onderbelicht en het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht. Vorige maand werd ook al aandacht gevraagd voor de protesten tegen de G8. Op de Grote Markt verscheen een spandoek met de tekst: Breek de macht van de G8.

In Duistland heeft zich een brede coalitie gevormd van NGO's, burgerinitiatieven, kerken, vakbonden, studentenorganisaties en actiegroepen. Zij roepen op tot protesten en blokkades van de G8-top. Op zaterdag 2 juni is er een massale demonstratie in Rostock en bij de opening zal de G8-top van zijn infrastructuur worden afgesneden door decentrale blokkades en ander vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook vanuit Nijmegen vertrekt een bus naar de protesten. Geïnteresseerden voor deze busreis naar Heiligendam kunnen zich aanmelden via e-mail: infodissentnl@multipleks.nl .

Filmpje van de manifestatie in Nijmegen op 6 mei:
http://www.youtube.com/watch?v=v6NPx_NAxeA

Filmpje over de arrestaties in Utrecht:
http://www.youtube.com/watch?v=wvMreWYzx-Y

Filmpje spandoekactie Grote Markt:
http://www.youtube.com/watch?v=7vOljTOoUh4

Meer info over de mobilisaties tegen de G8:
www.dissent.nl
www.globalinfo.nl
www.g8-bikerides.net

+++ EINDE PERSBERICHT +++

Noot voor de pers: