Leerstoel Boekhandel aan de UvA


07.05.2007 / 08:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlandse boekverkopersbond

Nederlandse boekverkopersbond

Aan de Universiteit van Amsterdam is onlangs bij besluit van het College van Bestuur d.d. 19 april 2007 een bijzondere leerstoel Boekhandel gevestigd, op initiatief van de 100-jarige Nederlandse Boekverkopersbond (NBb). Deze leerstoel is ondergebracht in de Faculteit der Geesteswetenschappen en maakt deel uit van leerstoelgroep Boekwetenschap en handschriftenkunde van de afdeling Kunst-, religie- en cultuurwetenschappen. De leerstoel gaat zich met name richten op de culturele, maatschappelijke en culturele betekenis van de boekhandel. Voor de benoeming van de bijzonder hoogleraar wordt binnenkort een wervingsprocedure gestart.

De bijzondere leerstoel Boekhandel is een belangrijke aanvulling op het onderwijsaanbod en onderzoek op het gebied van de Boekwetenschap. De boekhandel bekleedt een unieke positie in de maatschappij, dankzij het spanningsveld waarin zij zich bevindt tussen commercie enerzijds en cultuurbeleid anderzijds. Dit maakt de boekhandel tot een interessant onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek met raakvlaken aan vele academische disciplines: onder andere economie, sociologie, cultuurgeschiedenis, literatuur- of communicatiewetenschap.

Wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om ontwikkelingen op de lange termijn te kunnen volgen en daarop te anticiperen. Te denken valt aan onderzoek naar bijvoorbeeld het 'bestsellersfenomeen'en de ontwikkelingen van de nieuwe media.

De NBb
Op 24 september 2007 bestaat de NBb precies 100 jaar. De vestiging van deze bijzondere leerstoel maakt het jubileumjaar extra feestelijk. De NBb werd in 1907 opgericht om de belangen van de boekhandel te behartigen. De wortels van de NBb liggen in de negentiende eeuw, toen boekverkopers zich rond het tijdschrift De Debitant en in lokale debitantenverenigingen verenigden. De NBb droeg dan ook van 1907 tot 1924 de naam 'De Nederlandsche Debitantenbond'. Anno 2007 is de NBb een moderne vereniging die de boekhandel permanent ondersteuning biedt bij aanpassingen waar de veranderende markt om vraagt.


Noot voor de redactie,