'Advocatuur bestrijdt graaicultuur'


07.05.2007 / 08:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Xs2justice

Xs2justice

'Advocatuur bestrijdt graaicultuur'

Graaicultuur
De publieke opinie lijkt zich de laatste tijd steeds meer tegen de advocatuur te keren. Een recent voorbeeld is het artikel uit het Financieel Dagblad van 19 april jl. over de graaicultuur in de advocatuur.
Is het recht nog wel toegankelijk als tarieven boven de 200,- Euro per uur gangbaar zijn? En wat doet de advocatuur hier zelf aan?

Enquête
Uit een landelijke enquête onder de advocatuur, is gebleken dat 60% van de advocaten vindt dat de branche zelf moet zorgen voor meer marktwerking en transparantie. Tevens blijkt uit een landelijke enquête onder het MKB, dat er veel juridisch werk blijft liggen vanwege de kosten van de advocatuur. Meer marktwerking biedt dus kansen!

Congres
In dit kader organiseert de Baak, Managementcentrum VNO-NCW i.s.m. LegalBenchmarket Int. en XS2Justice op 24 mei een congres in Spant! te Bussum. De NMa, de Orde van Advocaten, het MKB-Nederland, de Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars leveren allen een bijdrage aan dit congres. Gezien de behandeling van het rapport van de Commissie Van Wijmen in de Tweede Kamer op 31 mei a.s., is dit een goede gelegenheid voor de advocatuur om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen.

Sprekers zijn o.a.: Pieter Kalbfleisch, Loek Hermans, Els Unger en Frits Bolkestein. Dagvoorzitter is oud-minister van Justitie Benk Korthals.

Links voor meer info:
www.debaak.nl/mida
www.xs2justice.info/enquetestart.htm