'Waardebepaling woning en inboedel hoeft nog maar één keer'


07.05.2007 / 09:10 / Rubriek: Economie / Organisatie: Centraal beheer achmea

Centraal beheer achmea

APELDOORN - Verzekeraar Centraal Beheer Achmea stelt dat de bekende inboedel- en herbouwwaardemeter voor 95 procent van de consumenten niet langer meer nodig is. De verzekeraar uit Apeldoorn maakt het mogelijk om één maal zijn of haar woning en inboedel te verzekeren om er daarna niet meer naar te hoeven omkijken. Hiermee is de consument gegarandeerd dat de woning en inboedel niet meer zijn onderverzekerd.

Dit in tegenstelling tot de inboedel- en herbouwwaardemeter die door de overige verzekeraars wordt gebruikt. Met deze instrumenten blijft het namelijk noodzakelijk gemiddeld elke drie of vijf jaar de woning en inboedel opnieuw te waarderen om voldoende verzekerd te blijven. De verzekeraar doet deze uitspraak op basis van eigen ervaring en onderzoek onder ruim 1000 eigen woningbezitters.

Onderverzekering
De verzekeraar zelf heeft de garantie tegen onderverzekering al enkele jaren toegepast op haar woonproducten. Hierbij is de herbouwwaarde van de woning standaard gegarandeerd tot
350.000 euro en de inboedel op 100.000 euro. De premie wordt hierbij berekend op basis van onder andere het type woning, het aantal kamers en de regio. Voor woningbezitters die schatten dat de herbouwwaarde van de eigen woning boven de 350.000 euro uitkomt, blijft maatwerk van toepassing. Ditzelfde geldt voor de inboedel.

Geen idee:
De helft van alle Nederlanders met een eigen woning heeft geen idee of zij voldoende geld krijgt uitgekeerd bij schade aan de woning als gevolg van brand- of stormschade. Hetzelfde geldt voor schade aan en/of diefstal van inboedel. Dit terwijl het merendeel (97%) van de eigen woning bezitters zegt te beschikken over een inboedel-, glas- en opstalverzekering. Zo blijkt uit onderzoek verder dat de helft van de huiseigenaren niet weet hoeveel de herbouwwaarde van de eigen woning bedraagt.

Ook het juist schatten van de waarde van de inboedel levert voor meer dan de helft van de ondervraagden problemen op. Door nog slechts één keer de waardebepaling van de woning en inboedel te hoeven bepalen, hoeft er volgens de verzekeraar geen sprake meer te zijn van onnodige ongerustheid of onduidelijkheid.

Herbouwwaarde:
Ondervraagden die niet weten wat de herbouwwaarde van de woning is, denken overwegend dat deze wordt bepaald op basis van het aantal kubieke meters of de WOZ-waarde. Ook is het voor hen niet duidelijk welke onderdelen mede de herbouwwaarde van de woning bepalen. Zo denkt men vaak dat de architect, de tuin en bestrating hiervan onderdeel uitmaken.

Voor meer informatie en de resultaten van het onderzoek kunt u contact opnemen met:

Centraal Beheer Achmea
Afdeling Communicatie & Voorlichting
Bertwin Tiemersma
Telefoon: 06-29077770
E-mail: bertwin.tiemersma@achmea.nl