Ingezonden persbericht


Alcatel-Lucent sluit miljoenencontract af met Frans elektriciteitsbedrijf RTE

Rijswijk, Hilversum, 7 mei 2007 - Alcatel-Lucent is door RTE, systeemoperator van het Franse transmissienet voor elektriciteit, geselecteerd voor de bouw van een glasvezelnetwerk dat duizenden kilometers omspant. Het netwerk is bestemd voor het hoge-voltagetransmissiegrid van RTE. De overeenkomst ter waarde van enkele miljoenen euro's omvat projectbeheer, engineering, levering, netwerkinstallatie en -configuratie, en onderhoud van het grootste gedeelte van het netwerk.

Het kant-en-klare glasvezelnetwerk draagt de codenaam ROSE 7 (Réseau Optique de SEcurité oftewel Optical Security Network) en is de volgende fase van een project dat in 2004 is gestart. In dat jaar werd een pilotproject van 500 kilometer in Bretagne opgeleverd, dat in de loop der jaren is uitgebreid tot 5.000 kilometer. RTE kan met dit netwerk zijn elektrische-transmissienetwerk beveiligen op basis van betrouwbare en snelle communicatieverbindingen. Daarnaast is het mogelijk extra glasvezelcapaciteit ter beschikking te stellen aan telecomoperators en lokale autoriteiten. Dit doet RTE vanuit zijn dochtermaatschappij @rteria.

"Alcatel-Lucent begreep direct wat projectmanagement bij ons inhoudt. Alle projectrestricties moeten worden ingecalculeerd, en in het geval van RTE zijn dat de beperkingen van een elektriciteitsnetwerk met enorm hoge voltages. Alcatel-Lucent moest zich dusdanig flexibel opstellen, dat het bedrijf resources op elk moment anders kon inzetten, schema's kon aanpassen en de projectuitvoering kon wijzigen. Dit alles op basis van de eisen van RTE", zegt Luc Desmoulins, Purchasing Director van RTE.

"Dit contract onderstreept dat Alcatel-Lucent dankzij zijn expertise kan voldoen aan de eisen en deadlines van een groot nutsbedrijf. Deze omvatten het beheer en de inzet van een state-of-the-art netwerk met veeleisende technische uitdagingen", zegt Michael Fabian, President Enterprise and Government Services van Alcatel-Lucent.

###

Over RTE
RTE is de systeemoperator van het Franse transmissienet voor elektriciteit. Het overheidsbedrijf is verantwoordelijk voor de werking, het onderhoud en de ontwikkeling van een netwerk met hoge en extra hoge voltages. RTE garandeert de veilige en ongestoorde werking van het krachtsysteem en transporteert elektriciteit tussen (Franse en Europese) leveranciers en consumenten. Dit zijn zowel elektriciteitsdistributeurs (EDF en lokale distributeurs) als industriële klanten die direct zijn aangesloten op het transmissiesysteem.

Over Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent levert oplossingen die serviceproviders, ondernemingen en overheden wereldwijd in staat stellen om spraak-, data- en videocommunicatiediensten aan eindgebruikers aan te bieden. Als een leider op het vlak van vaste, mobiele en geconvergeerde breedbandnetwerken, IP-technologieën, applicaties en services biedt Alcatel-Lucent end-to-end oplossingen die fascinerende communicatiediensten voor de mensen thuis, op het werk en onderweg mogelijk maken. Met activiteiten in meer dan 130 landen is Alcatel-Lucent een lokale partner met een wereldwijd bereik. Het bedrijf heeft het meest ervaren wereldwijde servicesteam in de sector en een van de grootste research-, technologie- en innovatieorganisaties in de telecomsector. Alcatel-Lucent realiseerde in 2006 een gecombineerde pro-formaomzet van 18,3 miljard euro en het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. Voor meer informatie zie www.alcatel-lucent.com.