Gemeente Wageningen

Wageningse 5 mei-viering geslaagd feest

Stralend weer, een uitgebreid programma en veel enthousiaste bezoekers hebben de 5 mei viering in Wageningen tot één groot feest gemaakt. Naar schatting van de politie waren er zo'n 100.000 mensen op de been voor onder meer het Vrijheidsdefilé en het Bevrijdingsfestival.

Met een voorstelling van kunstgroep de Waterlanders en de ontsteking van het bevrijdingsvuur op het 5 mei Plein werd op 4 mei rond middernacht de toon gezet voor het 5 mei-feest in Wageningen. Estafettelopers uit zestig gemeenten haalden na 0.00 uur in Wageningen het bevrijdingsvuur op. In de loop van de bevrijdingsdag stroomden in Wageningen alle feestlocaties vol met publiek. Het programma op De Dreijen waar onder meer historische taferelen werden uitgebeeld en parachutisten werden gedropt, zorgde voor een grote toeloop. Ook het Vrijheidsdefilé met historische voertuigen, muziekkorpsen, groots vlagvertoon en ruim 2000 deelnemers (waarvan 1600 veteranen) werd uitbundig ontvangen. De aanwezigheid en gedrevenheid van de oud-strijders werd beloond door een enthousiast applaudiserend publiek langs de route. Het Bevrijdingsfestival sloot af met een optreden van Racoon.

Het grote aantal bezoekers in de stad zorgde voor een geweldig feest, dat in een bijzonder goede sfeer is verlopen. De gemeente en de politie kijken terug op een geslaagde dag. Een compliment verdienen zoals altijd de vele vrijwilligers van de verschillende organisaties. Een feest van deze omvang zou zonder al hun inzet niet mogelijk zijn geweest.