AutoRai

Eerste seizoenszege SEAT bij geslaagde WTCC-première op Zandvoort

(5/7/2007)
Gabriele Tarquini bezorgde SEAT op het Circuit Park Zandvoort de eerste overwinning van het seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC). De Italiaan won bij de première van het kampioenschap op Nederlandse bodem de tweede wedstrijd. Tom Coronel, de rijder van Team Seat Holland, viel in de eerste race uit als gevolg van een aanrijding.

In de Race 2 eindigde hij na een keurige inhaalrace als veertiende. In totaal waren 20.000 bezoekers getuige van het eerste optreden van het FIA World Touring Car Championship op Circuit Park Zandvoort. Onder de gasten op de zaterdag was ook minister-president Jan-Peter Balkenende. Daarnaast was een grote delegatie van SEAT Spanje aanwezig, evenals de vrijwel voltallige SEAT-dealerorganisatie.

In de kwalificatietraining reed Tom Coronel met zijn SEAT Leon naar de 15^e positie, een enigszins teleurstellend resultaat, nadat hij in de vrije training op zaterdagochtend derde was. âEerlijk gezegd had ik toch wel gehoopt op een plaats bij de eerste zeven, maar de timing klopte niet. Toen ik op de baan was om een snelle tijd te zetten, was er zoveel verkeer op het circuit dat ik geen vrije ronde vond. Zo kwam ik niet verder dan de 15^e plaats en dat was bepaald niet wat ik verwacht had. Lang geleden dat ik zover naar achteren stond⦠Maar het is nu eenmaal zo, klagen helpt niet. Nu moet ik proberen er in de races maar het beste van te maken.â Eregast tijdens de kwalificatie was minister-president Jan-Peter Balkenende, die de training volgde vanaf de pitmuur bij Team Seat Holland en daarna door Tom Coronel werd meegenomen voor enkele snelle ronden over het circuit in een SEAT Leon Cupra in straatversie.

Oud-Formule 1-coureur Tiago Monteiro was de best geklasseerde SEAT-rijder in de eerste race. De Portugese coureur, die op Zandvoort zijn toerwagendebuut beleefde, eindigde als vierde. Ook de Italiaan Roberto Colciago op de zesde plaats en de Spanjaard Jordi Gené als negende eindigden voor SEAT in de top tien. Voor Tom Coronel verliep de race helaas niet zoals gehoopt. In de zesde ronde kwam hij bij de Mastersbocht in botsing met de Brit James Thompson. Het verslag van Tom Coronel: âThompson liet een gat liggen bij het remmen en ik dacht: âDie is voor mijâ! Maar toen stuurde hij in en liet zijn auto twee keer in die van mij lopen. De tweede keer vol op mijn linker achterwiel, dat daarna helemaal scheef stond. Daarmee was de race voor mij ten einde. Past wel een beetje bij Thompson, een harde rijder, maar dat hoort er nu eenmaal bij.â Coronel ondervond overigens wel dat inhalen met een WTCC-auto op Zandvoort lastiger is dan hij van tevoren gedacht had. âIk had gedacht dat het iets gemakkelijker zou zijn,â erkende hij.
In de tweede race moest Coronel achteraan starten, maar een gestage inhaalrace leverde hem uiteindelijk de 14^e plaats op. âIk kon meteen een paar plaatsen goedmaken, de rondetijden waren goed. In de tweede ronde zag ik heel even een paar spetters op mijn voorruit en ik hoopte dat de regen zou doorzetten, want dat zou voor mijn kansen heel goed zijn, maar dat gebeurde helaas niet. Zo werd ik veertiende,â aldus Coronel. Gabriele Tarquini, zevende in de eerste race, pakte in de tweede ronde in de Tarzanbocht de leiding en reed vervolgens de overwinning naar huis. Voor de Italiaan was het zijn 25^e overwinning bij zijn 101^e start in het WK.