European Union



IP/07/615

Brussel, 7 mei 2007

Economische voorjaarsprognoses 2007-2008: robuust blijvende groei leidt tot verdere verbetering van werkloosheidscijfers en overheidsrekeningen

Volgens de economische voorjaarsprognoses van de Commissie zou de economie van de Europese Unie in 2007 met 2,9% en in 2008 met 2,7% groeien (de groeipercentages voor het eurogebied bedragen respectievelijk 2,6% en 2,5%) dankzij solide investeringen en een aantrekkende particuliere consumptie. Deze groeicijfers komen neer op een opwaartse herziening voor 2007 met ½ procentpunt voor beide zones in vergelijking met de najaarsprognoses. Verwacht wordt dat er in de EU als geheel in de periode 2006-2008 bijna 9 miljoen nieuwe banen zullen bijkomen, waarvan 6 miljoen in het eurogebied alleen. Deze ontwikkeling zal bijdragen tot een daling van de EU-werkloosheid van 8¾% in 2005 tot minder dan 7% in 2008. Het economische herstel blijft tot een verbetering van de overheidsfinanciën leiden: het overheidstekort in zowel de EU als het eurogebied zou teruglopen tot ongeveer 1% - een peil dat in vele jaren niet meer is voorgekomen. Verwacht wordt dat de inflatie beperkt zal blijven, al wordt ervan uitgegaan dat de onderliggende inflatie tijdens de prognoseperiode licht zal versnellen onder invloed van een nieuwe stijging van de olieprijzen en het conjunctuurherstel.

"De Europese Unie en het eurogebied blijven een krachtige groei vertonen, waardoor de werkloosheid en het gemiddelde overheidstekort verder zouden worden teruggedrongen tot niveaus die al geruime tijd niet meer zijn voorgekomen. We moeten tot de bestendiging van het economisch herstel bijdragen door de openbare financiën verder te saneren en het hervormingsproces voort te zetten. Dit zal op zijn beurt leiden tot een vermindering van de overheidsschuld en een verhoging van het groeipotentieel voordat het vergrijzingsprobleem zich ten volle doet gevoelen", aldus de heer Joaquín Almunia, het Commissielid bevoegd voor economische en monetaire zaken.

Drie jaar groei boven potentieel

In de vandaag bekendgemaakte economische prognoses van de Commissie wordt voorspeld dat de economische groei tijdens de gehele prognoseperiode ver boven potentieel zal blijven, maar in de EU toch iets zal vertragen van 3% in 2006 tot 2,9% in 2007 (van 2,7% tot 2,6% in het eurogebied). De nieuwe prognose voor 2007 is voor beide zones ½ procentpunt hoger dan zes maanden geleden.

De gunstiger vooruitzichten zijn ten dele toe te schrijven aan een beter dan verwacht 2006, toen de krachtigste expansie in zes jaar tijd heeft plaatsgevonden. De binnenlandse vraag is dynamischer gebleken, waarbij de investeringen werden ondersteund door een grote winstgevendheid van de bedrijven, gunstig blijvende financieringsvoorwaarden, een hoge bezettingsgraad van het productievermogen en een optimistische stemming in het bedrijfsleven. De particuliere consumptie wordt gestimuleerd door een sterke verbetering van de arbeidsmarktsituatie. De EU-groei wordt ook nog steeds geschraagd door de rooskleurige vooruitzichten voor de wereldeconomie, en dan vooral voor de opkomende economieën, die het effect van de groeivertraging in de Verenigde Staten ruimschoots opvangen.

Verder vooruitblikkend wordt aangenomen dat de economische activiteit in 2008 iets zal vertragen tot 2,7% in de EU en 2,5% in het eurogebied, maar dus nog steeds boven het potentieel zal blijven. Deze lichte groeiverzwakking is terug te voeren op de enigszins afgenomen buitenlandse vraag en het vertraagde effect op de binnenlandse vraag van de geleidelijke vermindering van de monetaire stimuli.

Positieve vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de openbare financiën

De werkgelegenheidsgroei in de EU is in 2006 bijna verdubbeld tot 1,5% (1,4% in het eurogebied), wat neerkomt op de sterkste stijging sinds 2000 en overeenkomt met bijna 3½ miljoen nieuwe banen (waarvan 2 miljoen in het eurogebied). Aan deze verbetering hebben de meeste sectoren en landen bijgedragen.

Verwacht wordt dat de economie in 2007-2008 in zowel de EU als het eurogebied een krachtige banengroei van gemiddeld ongeveer 1¼% zal genereren. Alles samen zouden er in de EU over de periode 2006-2008 bijna 9 miljoen nieuwe banen worden geschapen, waarvan bijna 6 miljoen in het eurogebied. Dit zou in 2008 moeten resulteren in een daling van de werkloosheid tot 6,7% in de EU en 6,9% in het eurogebied, percentages die sinds het begin van de jaren negentig niet meer zijn voorgekomen.

De lonen zullen naar verwachting een stijging te zien geven, maar tijdens de prognoseperiode vermoedelijk een gematigd verloop blijven vertonen, vooral omdat de groei van de arbeidsproductiviteit zou toenemen. Dit laat het beste verhopen voor de consumentenprijsinflatie, die wellicht rond de 2% zal blijven. Dit neemt evenwel niet weg dat de onderliggende inflatie, exclusief het effect van de BTW-verhoging in Duitsland in 2007, in 2008 zal toenemen naarmate de binnenlandse vraag aantrekt.

Ook de overheidsfinanciën hebben zich veel beter ontwikkeld dan in het najaar werd verwacht: het gemiddelde begrotingstekort in de EU is gedaald van 2,3% van het BBP in 2005 tot 1,7% vorig jaar (in het eurogebied van 2,4% tot 1,6%), vooral dankzij hogere belastingontvangsten. Daarvan zou gedurende de gehele prognoseperiode een positief effect moeten uitgaan, waarbij het tekort dit jaar zou teruglopen tot 1,2% van het BBP in de EU (1% in het eurogebied). Op basis van de gebruikelijke aanname dat het beleid ongewijzigd blijft, wordt voor 2008 een verdere daling voorspeld tot 1,0% in de EU en 0,8% in het eurogebied. Het begrotingstekort zou daarmee zijn laagste peil bereiken sinds 2000.

Ondanks deze algemene verbetering wordt ervan uitgegaan dat vijf lidstaten, waarvan één lid van het eurogebied, dit jaar nog steeds een tekort van meer dan 3% van het BBP zullen boeken.

Externe risico's

De externe ontwikkelingen houden positieve en negatieve risico's in. Enerzijds kan de wereldeconomie sneller groeien, met name in Azië. Anderzijds zou een sterkere verzwakking van de woningmarkt in de Verenigde Staten een negatief effect op de mondiale groei kunnen sorteren. Hetzelfde geldt voor een eventuele onordelijke afbouw van de mondiale onevenwichtigheden wat de lopende rekeningen betreft. Tenslotte kunnen ook verdere geopolitieke spanningen tot nieuwe olieprijsstijgingen leiden.

De feitelijke situatie kan echter ook beter uitvallen dan voorspeld dankzij een nog gunstiger dan verwachte arbeidsmarktontwikkeling, die een extra impuls zou kunnen geven aan de particuliere consumptie.

De volledige economische voorjaarsprognoses van de Commissie zijn beschikbaar op internet op:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/fore casts_en.htm