European Union



IP/07/617

Brussel, 7 mei 2007

Hervorming in de sector suiker: de Commissie stelt voor de herstructureringsregeling in deze sector te verbeteren

De Europese Commissie heeft vandaag wijzigingen van de herstructureringsregeling in de sector suiker voorgesteld die tot doel hebben die regeling doeltreffender te maken en zo de suikerproductie in de Europese Unie (EU) te verlagen tot duurzame niveaus. De herstructureringsregeling is een essentieel onderdeel van de in 2006 doorgevoerde hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor suiker. Deze regeling biedt de suikerfabrikanten die bij de nieuwe, lagere prijs niet zullen kunnen concurreren, de mogelijkheid financiële steun aan te vragen om de sector te verlaten. Helaas zijn in de eerste twee jaren van de looptijd van de regeling veel kleinere hoeveelheden quotum ingeleverd dan was verwacht. Daarom moeten in de herstructureringsregeling wijzigingen worden aangebracht om die regeling aantrekkelijker te maken. De belangrijkste wijzigingen die worden voorgesteld, houden in dat het aan de telers en de loonwerkbedrijven te geven percentage van de steun wordt vastgesteld op 10%, maar dat de telers die afstand doen van hun quotum, een extra steunbedrag zullen ontvangen dat ook met terugwerkende kracht zal worden betaald om benadeling te voorkomen van diegenen die reeds eerder hun quotum hebben opgegeven. Een nieuw element is dat de suikerbietentelers binnen bepaalde grenzen rechtstreeks steun uit het herstructureringsfonds zullen kunnen aanvragen. Om de suikerproducerende ondernemingen een extra stimulans voor deelneming aan de regeling te geven, zullen die ondernemingen die in 2008/2009 afstand doen van een bepaalde hoeveelheid van hun quotum, worden vrijgesteld van de betaling van de herstructureringsheffing op dat deel van hun quotum dat in het verkoopseizoen 2007/2008 onder de preventieve onttrekking aan de markt valt. De Commissie denkt dat de voorgestelde wijzigingen ertoe zullen leiden dat afstand wordt gedaan van nog eens ongeveer 3,8 miljoen ton aan suikerquotum naast de 2,2 miljoen ton die tot nu toe reeds is ingeleverd. Als tegen 2010 onvoldoende hoeveelheden quotum zijn opgegeven, komt er een verplichte quotumverlaging. De Commissie stelt nu ook voor het niveau van die verplichte verlaging te laten variëren naargelang van de hoeveelheid quotum waarvan in elke lidstaat afstand is gedaan in het kader van de herstructureringsregeling. De Commissie hoopt dat de Raad en het Parlement haar voorstel uiterlijk in oktober zullen kunnen goedkeuren.

"Om de sector suiker in Europa een duurzame toekomst te kunnen geven, moeten wij onze suikerproductie drastisch verlagen.", aldus Mariann Fischer Boel, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Het herstructureringsfonds is een essentieel onderdeel van onze hervorming. Uit dat fonds wordt financiële steun toegekend aan suikerfabrieken die quotum willen inleveren omdat zij niet kunnen concurreren bij de lagere prijs die het gevolg is van de hervorming. Helaas is de regeling minder aantrekkelijk gebleken dan wij hadden gehoopt. Maar ik denk dat de veranderingen die wij vandaag voorstellen, heel wat meer suikerproducerende ondernemingen ertoe zullen aanzetten om afstand te doen van quotum. Ik dring er bij hen op aan deze kans aan te grijpen. Naarmate de prijs verder daalt, zullen zij het steeds moeilijker krijgen. En na 2010 zal er geen geld meer zijn om de producenten te helpen die gedwongen zijn ermee op te houden."

Achtergrondinformatie:

De hervorming die de EU heeft doorgevoerd in de sector suiker, omvatte naast een prijsverlaging met 36% en de betaling van ontkoppelde steun aan de landbouwers nog een zeer belangrijk element, namelijk de oprichting van een door de suikerproducerende ondernemingen te financieren herstructureringsfonds waaruit steun wordt verleend voor het herstructureringsproces dat noodzakelijk is om de suikerindustrie concurrerender te maken. Het doel was gedurende een overgangsperiode van vier jaar een verlaging van de quota met ongeveer 6 miljoen ton te bewerkstelligen, waarna de markt in evenwicht zou zijn.

In het eerste jaar van de looptijd van de herstructureringsregeling is afstand gedaan van ongeveer 1,5 miljoen ton aan quotum. Dit betekent dat de quota per 1 juli 2006, d.w.z. aan het begin van het verkoopseizoen 2006/2007, met 1,5 miljoen ton konden worden verlaagd. Een suikerfabriek die in 2006/2007 afstand van quotum heeft gedaan, en daarbij de betrokken productie-installaties volledig heeft ontmanteld, heeft daarvoor uit het herstructureringsfonds een compensatie ontvangen ten bedrage van 730 euro per ton aan quotum waarvan afstand is gedaan. Voor een suikerfabriek die in 2007/2008 quotum opgeeft, is dat steunniveau hetzelfde, maar als de fabriek wacht tot 2008/2009, dan daalt deze herstructureringssteun tot 625 euro/ton en in 2009/2010, het vierde en laatste jaar, betreft het nog slechts 520 euro/ton. Een suikerfabriek die bij een suikerprijs van ongeveer 400 euro/ton niet langer zal kunnen produceren, zou van de geboden kans moeten profiteren en de herstructureringssteun moeten aanvragen.

In het tweede jaar van de looptijd van de herstructureringsregeling hebben de suikerfabrikanten helaas slechts ongeveer 0,7 miljoen ton aan suikerquotum ingeleverd, wat ver onder de beoogde 5 miljoen ton blijft en veel minder is dan wat nodig is voor het herstel van het marktevenwicht. Op basis daarvan verwachtte de Commissie een overaanbod van ongeveer 4 miljoen ton en daarom heeft zij in maart 2007 besloten om ten minste 13,5 % van de quotumsuiker of ongeveer 2 miljoen ton aan de markt te onttrekken.

De prijsverlaging waartoe in het kader van de hervorming is besloten, wordt slechts geleidelijk doorgevoerd. Daardoor is het effect voor de verwerkers (suikerfabrieken) tot nu toe slechts gering en zullen de telers het effect zelfs pas later gaan voelen. Bij de huidige regeling is er voor de verwerkers een element van onzekerheid omdat de lidstaten het deel van de steun dat aan de landbouwers moet worden gegeven, kunnen vaststellen op een hoger percentage dan het minimum van 10 %. De verwerkers moeten dus beslissen of het voor hen verantwoord is om steun uit het herstructureringsfonds aan te vragen, zonder precies te weten hoeveel steun zij zullen krijgen.

Belangrijkste voorgestelde wijzigingen:

Het aan de telers en de loonwerkbedrijven te geven percentage van de steun wordt vastgesteld op 10%. De telers ontvangen een speciale aanvulling. Zij krijgen namelijk voor het verkoopseizoen 2008/2009 een extra betaling ten bedrage van 237,5 euro per ton quotum waarvan afstand wordt gedaan, en dit extra bedrag wordt met terugwerkende kracht ook betaald aan de telers die eerder afstand van quotum hebben gedaan.

De suikerbietentelers mogen rechtstreeks steun aanvragen voor quotum waarvan zij afstand willen doen, maar de hoeveelheid quotum die op deze wijze wordt opgegeven, moet beperkt blijven tot 10% van het quotum van de betrokken suikerfabriek.

Bij de verplichte eindverlaging van de quota zal rekening worden gehouden met het succes dat in elke lidstaat is geboekt wat de verlaging van het nationale quotum in het kader van de herstructureringsregeling betreft.

Voor de periode tot en met het verkoopseizoen 2009/2010 wordt de regeling voor onttrekking aan de markt herzien. Een eerste onttrekkingsbesluit kan al vóór de inzaai worden genomen. Een dergelijk besluit kan eventueel in oktober met een verdere onttrekking aan de markt worden aangevuld. Er zal minder suiker aan de markt hoeven te worden onttrokken in die lidstaten waar reeds afstand van quotum is gedaan. Bij de onttrekking van suiker aan de markt zullen niet langer ook de traditionele importen voor de voorziening van de raffinaderijen worden verlaagd.

Omdat er slechts weinig tijd zal zijn tussen de bekendmaking van de wijzigingsverordening van de Raad en de uiterste datum voor de indiening van een aanvraag voor herstructureringssteun, zal in het Publicatieblad een mededeling worden opgenomen om de belanghebbende partijen in detail te informeren en het hun mogelijk te maken een eventuele aanvraag reeds van tevoren voor te bereiden.

Zie ook:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/fischer-boel/index_en.htm

http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/sugar/index_en.htm

Webdagboek van commissaris Fischer Boel:

http://blogs.ec.europa.eu/blog_fischerboel/page/fischerboel