Gemeente Heerlen

Leefbaar Heerlen en CDA pleiten voor startersleningen

De gemeenteraad van Heerlen heeft besloten om een initiatiefvoorstel van Leefbaar Heerlen en CDA, over het instellen van een starterslening, in procedure te nemen. Het voorstel komt aan de orde in de commissie Ruimtelijke Structuur op maandag 7 mei. Als de commissie het eens is met de voorstellen in het initiatiefvoorstel, wordt het ook nog besproken in de raadsvergadering van dinsdag 12 juni.

De starterslening is in het leven geroepen om de positie van starters op de koopwoningmarkt te verbeteren en om stagnatie op de woningmarkt te doorbreken. Jongeren krijgen daardoor betere kansen op de woningenmarkt en blijven gemakkelijker voor de regio behouden. Het gaat om leningen voor woningen met een aankoopbedrag van maximaal 170.000 euro.

Eigen koopwoning
De starterslening is vooral bedoeld voor minder draagkrachtige huishoudens, die dankzij de lening in staat zijn toch een eigen koopwoning te krijgen. Starters die onvoldoende hypotheek krijgen, kunnen maximaal een bedrag van 30.000 euro lenen. Daarmee overbrugt de regeling het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen.

Rente- en aflossingsvrij
De eerste drie jaar betaalt de starter géén rente en ook géén aflossing. Na drie jaar moet uit een toets blijken of het inkomen inmiddels zodanig is, dat de maandlasten wel betaald kunnen worden. Is dat niet zo, dan wordt de rente- en aflossingsvrije periode verlengd. Daarna vinden opnieuw regelmatig toetsingen plaats. Het geld dat de gemeente ontvangt aan aflossingen en rente komt in een fonds. Daaruit kunnen weer nieuwe leningen worden verstrekt.

3,2 miljoen
Volgens de indieners van het initiatiefvoorstel is de Provincie Limburg een groot voorstander van de starterslening. Voor Heerlen is een bedrag van 820.000 euro gereserveerd. Als de gemeenteraad het initiatiefvoorstel vaststelt, verdubbelt de provincie dit bedrag naar 1.640.000 euro. Daarna verdubbelt het ministerie van VROM het bedrag ook nog eens. De gemeente Heerlen zou dan een bedrag van ruim 3,2 miljoen euro beschikbaar hebben voor de starterslening.

HEERLEN, 7 mei 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 - 53504588
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --