Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van Bommel over de vermeende overeenkomst tussen ambassadeur Holbrooke en Karadzic (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2007/05/Beantwoording-vragen-lid-Van-Bommel-over-de-vermee.html) 07-05-2007 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de vermeende overeenkomst tussen ambassadeur Holbrooke en Karadzic. Deze vragen werden ingezonden op 19 april 2007 met kenmerk 2060712750.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van
Bommel (SP) over de vermeende overeenkomst
tussen ambassadeur Holbrooke en Karadzic.

Vraag 1

Kent u het bericht 'VS schonden geheime overeenkomst met Karadzic'?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is u iets bekend over een afspraak tussen de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke en Radovan Karadzic dat er niet op hem zou worden gejaagd als hij uit het publieke leven zou verdwijnen? Indien ja, wat behelst die afspraak? Indien neen, bent u bereid bij uw Amerikaanse ambtgenoot om opheldering te vragen en de Kamer daarover te informeren?

Antwoord

Het is mij bekend dat regelmatig de Servische en Bosnische pers berichten van deze strekking in de kranten opnemen. Op mijn verzoek heeft de Nederlandse ambassade in Washington navraag gedaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. Gesprekspartner van het State Department meldde dat een dergelijke overeenkomst met Karadzic niet bestaat. Voorts gaf hij aan dat ambassadeur Holbrooke aan het State Department te kennen had gegeven zeer ontstemd te zijn over deze berichten en het State Department heeft verzocht het bestaan van de overeenkomst nogmaals publiekelijk te ontkennen.

Vraag 3
Wat is uw oordeel over het document dat eind maart in de media in de Balkan is gepubliceerd en dat de overeenkomst tussen Richard Holbrooke en Radovan Karadzic zou zijn.

Antwoord

Zie antwoord onder vraag 2.

Vraag 4
Bent u bereid dat document naar de Kamer te sturen?

Antwoord

Gelet op de antwoorden onder vraag 3 en 4 is dit nu niet aan de orde.


---