Gemeente Voorschoten

Toespraak burgemeester Staatsen ter ere van 4 mei 2007 Uitgebracht op: maandag 7 mei 2007

Jongeren vechten voor vrede, veiligheid en respect

62 jaar geleden eindigde de oorlog, die 67 jaar geleden begon. 62 jaar geleden kwam een einde aan ellende, aan onrecht , aan discriminatie, geweld en strijd tot de dood er op volgt.

Wij herdenken in respect en dank ook na 62 jaar al degenen, die hun leven gaven voor vrede en veiligheid. Hun leven gaven: doordat zij stierven dan wel geestelijk of lichamelijk voor de rest van hun leven werden getekend.

Onder hen zijn ook vele Voorschotenaren, die stierven als militair, als verzetstrijder. Die stierven in concentratiekampen, omdat ze toevallig Jood of zigeuner of homoseksueel waren. Ik kan niet alle namen noemen, kijkt u maar op dit monument. Maar toch wil ik zo maar enkelen, jonge mensen aan het begin van hun leven, in ons midden halen: Jan Lamboo, Herman Schouten, Teun de Groot, Jan Wagtendonk, Alexander Adamski.

62 jaar geleden: de kleinkinderen en achterkleinkinderen van hen die voluit in die oorlog stonden, zijn al de derde en vierde generatie na die oorlog. Desondanks voelt het nog steeds heel nabij.

Ook omdat wat toen gebeurde, nu weer gebeurt. Vrede en veiligheid zijn ook nu niet vanzelfsprekend. Denk aan Irak, Dafur. Denk aan de inzet van Nederlandse militairen bij vredesmissies, zoals nu in Afghanistan. Denk aan wereldwijd 33 miljoen vluchtelingen, twee keer de bevolking van ons land, 33 miljoen mensen zoals wij die hun verleden en hun toekomst, die ieder perspectief hebben verloren.

Maar laten wij ook zelf in de spiegel kijken, in ons eigen land en in Voorschoten. Hoe verdraagzaam zijn wij, hoe respectvol naar elkaar? Hoe verantwoordelijk voelen we ons voor elkaar, accepteren we dat mensen verschillen? Oordelen of veroordelen we niet vaak anderen in plaats van hen met mildheid en begrip te bejegenen? In die zin hebben wij ook hier in dit welvarende stukje wereld dat Voorschoten heet, iets te winnen.

Respect is de basis voor een echt vrije en veilige samenleving. Ik doe daarom met name een beroep op jongeren, die derde en vierde generatie, om dat gevecht voor vrede, veiligheid en respect aan te gaan. Dat gevecht: want vrede, veiligheid en respect zijn niet zo maar woorden, het zijn werkwoorden, actiewoorden.
En als jullie dat doen met dezelfde inzet, dezelfde bevlogenheid en dezelfde overgave als destijds Jan Lamboo, Herman Schouten, Teun de Groot, Jan Wagtendonk en Alexander Adamski, dan is er hoop, dan is er perspectief. Voor onze eigen gemeente, maar ook voor daarbuiten en ver daarbuiten.

Daarom ben ik heel blij, dat er hier zoveel jongeren zijn. Basischool De Vink heeft dit jaar ons monument geadopteerd en een indrukwekkende expositie over de Tweede Wereld Oorlog voor het Gemeentehuis gemaakt.

Ik zal zo straks Vinay Sewran van De Vink en Saskia Hogewoning, vrijwilligster van The Basement een krans leggen. Een krans als teken van dank en respect voor hen die toen hun leven gaven; een krans leggen met Vinay en Saskia als een teken van onze jongeren, die nu op hun beurt willen werken aan vrede, veiligheid en respect. Wij vertrouwen op jullie.


- einde bericht -