Fertiliteitskliniek Erasmus MC ontvangt ISO-certificaat
07.05.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kukler healthcare com.

Kukler healthcare com.

Persbericht

Primeur in Nederland

Fertiliteitskliniek Erasmus MC ontvangt ISO-certificaat

Rotterdam, 7 mei 2007 De kliniek Voortplantingsgeneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam is ISO-gecertificeerd. Het is daarmee de eerste kliniek op dit specifieke gebied in Nederland, die zich ISO-gecertificeerd mag noemen. De toekenning van het ISO-certificaat volgt na een nauwgezet intern onderzoek naar de kwaliteit van zorg in deze kliniek, uitgevoerd door organisatiebureau Limpens & Partners en Lloyds Register Nederland. Ter gelegenheid van deze mijlpaal wordt op 9 mei een mini-symposium over ISO en voortplantingsgeneeskunde gehouden waar vertegenwoordigers van onder meer het Ministerie van Volksgezondheid en Zorgverzekeraars Nederland een lans zullen breken voor ISO-certificering in relatie tot kwaliteit van de gezondheidszorg. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook het ISO-certificaat officieel uitgereikt.

Klinieken die gespecialiseerd zijn in voortplantingsgeneeskunde worden steeds vaker bezocht door stellen die problemen ondervinden bij het op natuurlijke wijze verwekken van een kind. De problemen kunnen zowel bij de man als bij de vrouw liggen. De laatste jaren is er sprake van een groei in het aantal behandelingen in fertiliteitsklinieken. Die groei wordt mede veroorzaakt door het feit dat vrouwen steeds meer kiezen voor eerst een carrière en zich op latere leeftijd (vanaf 35) pas gaan bezighouden met een kinderwens. Echter, de kans om langs natuurlijke weg zwanger te worden is aanzienlijk groter op jongere leeftijd dan bij dertig-plussers. Het is dan ook met name deze groep die door de huisarts 'met voorrang' wordt doorverwezen naar een fertiliteitskliniek. Daar wordt gezocht naar de oorzaak en de oplossing van het vruchtbaarheidsprobleem.

Kwaliteit zichtbaar maken
'Wij zijn er trots op het voortouw te hebben genomen door onze organisatie door een extern bureau te laten toetsen. Wij wilden weten in hoeverre wij onze organisatiestructuur en activiteiten nog verder konden verbeteren en hoe wij onze kwaliteit van zorg konden borgen en dat transparant aan de buitenwereld konden laten zien. Daarna zijn wij binnen de kliniek aan de slag gegaan om zorgprocessen te verbeteren en aan de hand van prestatie-indicatoren de kwaliteit van zorg voortdurend te monitoren met als uiteindelijk doel een zo optimaal mogelijke behandeling en begeleiding van vrouwen en mannen die vruchtbaarheidsproblemen hebben' aldus dr. J.S.E. Laven, hoofd van de Erasmus MC IVF-kliniek.
De nieuwe organisatiestructuur zorgt ook voor meer transparantie op het gebied van medische verrichtingen en de kosten. Ziektekostenverzekeraars zijn hier een groot voorstander van omdat hiermee een duidelijk inzicht ontstaat in de kosten effectiviteit per behandeling.

Toonaangevend
De toekenning van het ISO-certificaat maakt deel uit van het streven van de Rotterdamse kliniek Voortplantingsgeneeskunde om met topklinische zorg een van de meest toonaangevende instituten in Nederland te zijn. Dr. Laven: 'Wij willen uiteindelijk de norm bepalen binnen het specialisme Voortplantingsgeneeskunde door voorop te lopen in medische behandeling en begeleiding, onderzoek en onderwijs'.

Noot voor de media
U bent van harte welkom tijdens het mini-symposium dat op woensdag 9 mei tussen 19.00-21.00 uur wordt gehouden in het Jurriaansecomplex van De Doelen in Rotterdam. Sprekers zijn drs.M.J. Boerenboom (directeur curatieve zorg ministerie VWS), dr. B.P. Geerdes (medisch adviseur Zorgverzekeraars Nederland), drs. W.Limpens (Limpens&Partners), dr.W.G. van Inzen (Erasmus MC Rotterdam), prof.dr. B.C.J.M.Fauser (Universitair Medisch Centrum Utrecht) en drs. G.Kortz (Llyods Register Nederland). Voorzitter van het symposium is dr. J.S.E. Laven, hoofd subafdeling voortplantingsgeneeskunde Erasmus M C Rotterdam.

Voor meer informatie
Gerard Voituron van communicatie-adviesbureau Kukler Healthcare Communications Tel. 010-2707575 of GSM 06-22523195.