TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 07-05-2007

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 7 mei
Nederland 1- 20.30 uur

"NSAID-PIJNSTILLERS VERRE VAN ONSCHULDIG"

RADAR laat vanavond (maandag 7 mei) zien dat vrij verkrijgbare pijnstillers, de zogenaamde NSAID's, helemaal niet zo veilig zijn als de fabrikanten ons willen laten geloven. Het gaat onder meer om Ibuprofen (waaronder verschillende huismerken en de merknamen Nurofen en Advil), Naproxen (verkrijgbaar onder de naam Aleve) en Diclofenac (verkrijgbaar onder de naam Voltaren). Met name Diclofenac (Voltaren) spingt er in negatief opzicht uit.

In RADAR meldt David Graham, hoofd onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration, dat Diclofenac (Voltaren) niet over de toonbank wordt verkocht in Amerika en dat de FDA het medicijn zelfs helemaal van de markt wil halen. Huisartsen kunnen het dan ook niet meer voorschrijven. De overige NSAID's hebben in Amerika verplicht een grote waarschuwing op de verpakking staan. In Nederland is dit soort middelen gewoon verkrijgbaar bij iedere drogist, en toont het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zich niet bezorgd.

De Deense cardioloog en Wetenschapper Gunnar Gislason heeft vorig jaar een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het blad van de Amerikaanse Hartstichting, Circulations. Hij vertelt in RADAR dat de eerste pil de laatste kan zijn omdat niemand weet wanneer de risico's het grootst zijn. Dr. Gislason toont in het onderzoek aan dat met name mensen met een hartaandoening of een verhoogde kans op een hartaandoening (rokers, hoge bloedruk etc.) meer kans hebben op een hartaanval of beroerte bij het slikken van NSAID's. De waarschuwingen van Gislason en de FDA zijn in de bijsluiters van de NSAID's niet terug te vinden.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie: www.trosradar.nl




TROS