Gemeente Bussum

Uitkomsten onderzoek grenscorrecties

De provincie Noord-Holland heeft onderzoek laten doen naar gemeentelijke grenscorrecties in de Gooi en Vechtstreek.

Aanleiding voor dit onderzoek is dat de regiogemeenten wensen hebben op dit gebied en dat deze meegenomen kunnen worden in de gemeentelijke herindelingsprocedure die momenteel loopt.

Criteria

Bij het onderzoek naar de grenscorrecties is onder andere gekeken naar de volgende zaken: worden problemen op een praktische manier opgelost? Wat zijn de gevolgen voor de financiën en de bestuurskracht van de gemeenten? Is er sprake van een lange termijn oplossing? Draagt de grenscorrectie bij aan een goede samenhang in culturele, sociale, economische en/of geografische zin? Is er draagvlak voor de grenscorrectie?

Resultaten

De voor Bussum van belang zijnde resultaten uit dit onderzoek luiden:

De provincie heeft een positief advies gegeven over de Lothariuslaan. Deze laan hoort nu nog bij Huizen, maar kan bij Bussum gaan horen;

De provincie heeft noch een positief noch een negatief advies gegeven waar het gaat om de vraag of de Hilversumse Meent en Laegieskamp voortaan bij Bussum zouden moeten horen in plaats van bij Hilversum.

Het eerste, positieve, advies kan dus zonder meer door de gemeenten overgenomen worden. Het tweede advies geeft aan dat de keuze afhankelijk is van de politieke afwegingen die de betrokken gemeenten en de provincie nog moeten maken. Als het aan Bussum ligt horen de Hilversumse Meent en Laegieskamp in de toekomst bij de nieuw te vormen gemeente.

Raadsbesluit

In zijn vergadering van 11 januari jl. heeft de Bussumse gemeenteraad zich uitgesproken voor `een gemeente die zal bestaan uit Naarden en Bussum, waaraan de Hilversumse Meent en het gebied Laegieskamp worden toegevoegd en waarvan de grens met Huizen ook ter hoogte van de Lothariuslaan langs de Rijksweg A1 loopt'.

Herindeling en grenzen

Zoals u vorige week heeft kunnen lezen geeft het onderzoek naar de fusiemogelijkheden aan dat een fusie van Bussum en Naarden haalbaar is, maar dat een fusie tussen de gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Weesp voor de lange termijn een steviger positie biedt. In de discussie over de herindeling, kan nu ook het onderzoek naar de grenscorrecties meegenomen worden.

Het gemeentebestuur van Bussum bestudeert momenteel beide rapportages en zal deze in de commissie Bestuur van 24 mei behandelen. In de raadsvergadering van 14 juni aanstaande zal een officieel standpunt worden ingenomen over de herindeling en de grenscorrecties. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten in juli 2007 een definitief besluit nemen over het herindelingsontwerp. Hierna ligt het besluit ter inzage en kunnen bewoners en gemeenten hierop reageren. Vervolgens stellen Provinciale Staten een herindelingsadvies vast en wordt dit advies naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd.

Meer informatie

Het volledige onderzoeksrapport over de grenscorrecties is te vinden op de website van provincie Noord-Holland: www.noord-holland.nl. Dat geldt ook voor het onderzoeksrapport over de fusievarianten.