AutoRai

Saab Automobile sponsor van befaamde kunsttentoonstelling Documenta 12

(5/7/2007)
Saab en hedendaagse kunst zijn nauw gelieerd aan elkaar. De traditionele merkkenmerken van het Zweedse merk, individualiteit en een uniek product, komen naadloos overeen met de kenmerken van hedendaagse kunst. Saab Automobile heeft zich daarom opgeworpen als sponsor van de befaamde kunsttentoonstelling documenta 12, die eens in de vijf jaar wordt gehouden.

documenta wordt beschouwd als één van de allerbelangrijkste tentoonstellingen ter wereld op het gebied van hedendaagse kunst, met een wereldwijd brede belangstelling. documenta werd in 1955 voor het eerst georganiseerd door de kunstenaar Arnold Bode uit Kassel, die ook kunstonderricht gaf. Na de Tweede Wereldoorlog was het belangrijk dat het Duitse openbare leven naast de industriële wederopbouw ook weer geconfronteerd zou worden met de internationale moderniteit en de eigen mislukte âVerlichtingâ. Niemand zou toentertijd hebben kunnen denken dat de tentoonstelling, vaak ook het Honderd Dagen Museum genoemd, zoân ongeëvenaard succes zou worden.

Ondanks de start korte tijd na een donkere periode, en in een land dat volop in wederopbouw was, werd documenta een doorslaand succes en deze zomer wordt de Duitse tentoonstelling voor hedendaagse kunst voor de 12^e maal georganiseerd. Het unieke karakter van de expositie is behouden gebleven en iedere vijf jaar wordt een nieuwe directeur benoemd. De tentoonstelling wordt elke keer opnieuw âuitgevondenâ. Dit concept heeft zijn waarde bewezen gezien de interesse van het publiek. Het bezoekersaantal stijgt voortdurend en meer dan 650.000 bezoekers brachten een bezoek aan documenta 11. Omdat de leiding voortdurend wisselt en de tentoonstelling in het zowel rustige als onverbiddelijke ritme van vijf jaar wordt georganiseerd, heeft documenta zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkende autoriteit en graadmeter van Hedendaagse Kunst. Tijdens documenta wordt het duidelijk of kunst er in slaagt om de wereld te vatten in beeltenissen en/of deze beeltenissen waarde hebben voor het publiek.

documenta en Saab
Het Zweedse premium automerk Saab is één van de belangrijkste sponsors van documenta 2007. âDe documenta is altijd één van de hoogtepunten op de Duitse en internationale culturele kalender en is voor ons een prima en exclusief platform. De individualiteit en het unieke karakter van onze autoâs, waardoor deze zich onderscheiden van de grote massa, vormen een parallel met documenta. De traditionele Saab merkkenmerken vormen de basis voor deze ideale samenwerking,â aldus Jan Ake Jonsson, Managing Directeur van Saab Automobile.

documenta Directeur Bernd Leifeld voegt daar aan toe: âWanneer ik denk aan een Saab-rijder, dan denk ik aan iemand die open is, een individualist met een voorkeur voor stijl en schoonheid; eigenlijk in essentie het typische profiel van de bezoeker van documenta. Wij zijn zeer verheugd met Saab als partner voor onze expositie.â

documenta 12 presentatie in Amsterdam
Op 12 mei zal in Amsterdam in het Cultureel Centrum 'De Balie' een presentatie worden georganiseerd. Nederland is hiervoor uitgekozen omdat vanuit ons land in 2002 een grote interesse bestond voor documenta, wat weerspiegeld wordt door het relatief hoge aantal bezoekers (40.000) uit ons land.

Roger M. Buergel, artistiek directeur en een internationaal actieve en erkende organisator van tentoonstellingen en Ruth Noack, curator van documenta 12 zullen in Amsterdam het concept van hun tentoonstelling presenteren en een discussie starten met kunstcriticus Sacha Bronwasser en kunstenaar Matthijs de Bruijne. Nicolaus Schafhausen (Directeur van Witte de With, Rotterdam) zal als moderator optreden van het debat in het cultureel centrum âDe Balieâ dat gevolgd zal worden door een korte discussie met de toehoorders.

Details
documenta 12 â openbare discussie,
toegang vrij: verplicht aanmelden via communications@documenta.de datum: zaterdag 12 mei 2007
tijdstip: 20.30 uur
locatie: De Balie (Grote Zaal)
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

documenta 12 magazines - een platform

Ter gelegenheid van documenta worden drie documenta 12 tijdschriften uitgegeven voor het geïnteresseerde publiek. In deze tijdschriften voeren ruim tachtig periodieken uit de gehele wereld een dialoog met elkaar. Zij zullen discussiëren over de hoogtepunten en de theses van de tentoonstelling, op basis van hun specifieke kennis. Roger M. Buergel: âIk verwacht van een tentoonstelling, die ik politiek getint noem, dat deze het publiek voorlichting zal geven en zal cultiveren. documenta 12 richt zich er op om haar publiek te ondersteunen om de getoonde kunstwerken in relatie te brengen met hun eigen leven.â

De bezoekersaantallen van documenta zijn de afgelopen 50 jaar voortdurend gegroeid, van 130.000 in 1955 tot 651.000 in 2002.

De tentoonstelling wordt van 16 juni tot en met 23 september 2007 georganiseerd in Kassel en zal worden geopend door de President van Duitsland, de heer Horst Köhler.