Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (07/05)

OOSTERHOUT NB, 7 mei 2007

Personeel Efteling rekent auto-inbreker in

KAATSHEUVEL: Een beveiligingsmedewerker van de Efteling betrapte zondagmiddag 6 mei 2007 een auto-inbreker op heterdaad. Nadat bij de Efteling bekend was geworden dat er op het parkeerterrein aan de Europalaan in twee autos was ingebroken, kwam er verscherpt toezicht op het parkeerterrein. Dit naast de reguliere surveillance en het bestaande cameratoezicht op het parkeerterrein.

Om 13.20 uur werd een man gesignaleerd die zich nerveus gedroeg en een rugzak bij zich had. Toen de man bemerkte dat hij in de gaten gehouden werd, verstopt hij de rugzak onder een auto. De 38-jarige man uit Ede werd vervolgens ingerekend en aan de politie overgedragen. Tijdens het verhoor bleek dat de verdachte écht op strooptocht was geweest. In de personenauto van de verdachte vond de politie de gestolen buit terug. Het ging om:
· 29 autoradio's
· een MP3 speler
· 2 afstandsbedieningen
· 3 navigatiesystemen
· 1 mobiele telefoon (Samsung)
· 1 Gameboy computerspel
· 1 horloge (met bedrijfsreclame van Wurth)

Uit nader onderzoek bleek dat hij de autos openbrak door een slot te forceren. Bij opengebroken autos die nog op het parkeerterrein van de Efteling stonden, is een briefje onder de ruitenwisser gedaan. Op die manier werden de gedupeerden geïnformeerd en gevraagd om contact op te nemen met de Gastenservice van de Efteling.

Tot op dit moment heeft de politie zeven aangiften binnengekregen. Gezien de omvang van de buit is het aantal gedupeerden feitelijk een stuk groter. Wellicht hebben de benadeelden de inbraak in eerste instantie niet opgemerkt. Ze kunnen zich alsnog in verbinding stellen met het politieteam Waalwijk Loon op Zand (0900 - 8844) of met de politie in hun woonplaats. Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen via www.politiemwb.nl.

De verdachte is een zogenaamde veelpleger, met een waslijst aan antecedenten over geheel Nederland. De man was sinds drie weken op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie en de politie spannen zich in om voor veelplegers een lang mogelijke detentie te krijgen bij de rechter.

Arrestaties na bedreigingen

OOSTERHOUT: Een 17-jarige jongen uit Oosterhout meende de medewerkers van zwembad De Warande met een mes te moeten bedreigen. De man misdroeg zich zondagmiddag 6 mei, wat in het verleden overigens al vaker was gebeurd. Om die reden moest hij het zwembad verlaten. Bij het verlaten van het terrein ging hij een mannelijke medewerker te lijf. De man moest een klap en een schop incasseren en kreeg bedreigingen naar zijn hoofd. Om zijn bedreigingen kracht bij te zetten, trok de verdachte een mes. Dat gebeurde in het bijzijn van andere bezoekers, waaronder ook kinderen. De verdachte ging er daarna vandoor. Zijn identiteit was echter bekend. De politie kon hem dan ook korte tijd later arresteren, in zijn ouderlijke woning. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld. Van de zwembadmedewerker heeft de politie een aangifte opgenomen.

WAALWIJK: In Waalwijk bedreigde een man zijn ex-vrouw en hun gezamenlijke kinderen. De 49-jarige inwoner van Waalwijk stond zondagavond 6 mei rond 19.15 uur voor deur bij zijn ex-vrouw. Hij was dronken en stond voor de deur te vervelen. Daarbij bedreigde hij niet alleen zijn ex, maar ook zijn eigen 15-jarige dochter. De andere kinderen (twee jongens en een meisje) waren daarvan getuige en vervolgens behoorlijk overstuur geraakt. Toen de politie erbij kwam, wilde de verdachte vertrekken. Dat werd verhinderd door de man te arresteren. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld op verdenking van het plegen van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk, seksueel geweld of psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld.

Door rood licht: 130,- boete

DONGEN: Op maandag 07 mei hield de politie tussen 07.45 uur en 09.00 uur een roodlicht controle op de kruising Duiventorenbaan / Steenstraat. Negen automobilisten reden door, nadat het verkeerslicht al enkele seconden rood licht uitstraalde. Zij krijgen daarvoor allemaal een bekeuring van 130,- voor thuis gestuurd. De vijf speerpunten waarop de politie extra streng toezicht houdt zijn: Snelheidsovertredingen
Alcoholgebruik in het verkeer
Door rood licht rijden
Geen helm dragen
Geen gordel dragen.
Uit onderzoek en analyse van ongevallen blijkt namelijk dat door deze overtredingen verreweg de meeste verkeersslachtoffers vallen.

Vrouw opgepakt vanwege bezit cocaïne

DUSSEN: Bij een alcoholcontrole op de Molenkade in Dussen stuitte de politie op verdovende middelen. Een 35-jarige automobiliste uit Dussen moest zondagmiddag 6 mei om 17.00 uur stoppen en meewerken aan een blaasproef. Er bleek wel alcohol in het spel te zijn, maar de automobiliste bleef beneden de wettelijke strafbare grens. Bij nadere controle vonden de agenten 3 gripzakjes met wit poeder, wat cocaïne bleek te zijn. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is tegen haar proces-verbaal opgemaakt op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Fikkie stoken leidt tot bosbrandje

LOON OP ZAND: Brandweer en politie rukten zondagmiddag 6 mei om 16.00 uur uit voor een bosbrand aan de Venloonstraat. De oppervlakte van het vuur bedroeg circa 20 meter bij 30 meter. Al snel bleek dat een groepje van vijf kinderen vermoedelijk verantwoordelijk was voor het ontstaan van het vuur. Hun ouders waren inmiddels ook al ter plaatse gekomen. De kinderen gaven toe dat ze vuurtje aan het stoken waren geweest. Uiteraard kon het vuur zich vrij gemakkelijk uitbreiden vanwege de recente droge weersomstandigheden. Omdat alle kinderen beneden de 12 jaar oud zijn, is strafrechterlijke vervolging niet mogelijk. Met ouders van de verdachten is afgesproken dat de politie de hele groep verwijst naar Bureau HALT.

Onder invloed tegen een boom

OOSTERHOUT: Een 53-jarige man uit Dorst raakte zondagavond 6 mei gewond bij een eenzijdig verkeersongeval. De man botste rond 19.20 uur tegen een boom op de Hoevestraat. Vermoedelijk is de man tijdens een inhaalmanoeuvre met flinke snelheid van de weg geraakt en tegen de boom gebotst. De brandweer bevrijdde de man uit het wrak. Dat gebeurde onder leiding van het ambulancepersoneel, dat constant de medische toestand van het slachtoffer in de gaten hield. Het slachtoffer was namelijk zwaar gewond en had o.a. een gescheurde mild opgelopen. Omdat er vermoedelijk sprake was van alcoholgebruik, is in het ziekenhuis een bloedmonster van de man afgenomen. Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op het exacte alcoholpromillage.

Beeldscherm uit school gestolen

OOSTERHOUT: Tussen woensdagmiddag 2 mei 2007en maandagochtend 7 mei 2007 is er ingebroken in een basisschool aan de Willem Dreeslaan in Oosterhout. Door een ruit in te gooien, kon de inbreker een flat-screen stelen. Hij hoefde daarvoor niet eens naar binnen te klimmen. Via het gat in de ruit kon hij door middel van handreiking bij zijn buit komen.
De politie wijst erop dat het inbrekers wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt als computerapparatuur vlak achter de ramen geplaatst wordt. Bovendien is de apparatuur vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bij deze werkwijze heeft ook een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer