European Union



IP/07/620

Brussels, 7 mei2007

Nederland geeft als eerste lidstaat een betrouwbaarheidsverklaring af over de besteding van de EU-middelen

De Europese Commissie is zeer ingenomen met een vrijwillige nationale verklaring van de Nederlandse regering met betrekking tot de financiële controle en de regelmatigheid van de besteding van EU-middelen in Nederland in 2006.

De verklaring werd officieel voorgesteld door Wouter Bos, de Nederlandse vice-minister-president en minister van Financiën, tijdens een bijeenkomst met Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor Administratieve zaken, audit en fraudebestrijding.

Siim Kallas verklaarde: "De Europese Commissie spoort andere lidstaten ertoe aan het Nederlandse voorbeeld te volgen en een grotere verantwoordelijkheid aan de dag te leggen met betrekking tot de wijze waarop EU-middelen in de lidstaten worden besteed." En hij voegde daaraan toe: "Meer dan drie vierde van de totale EU-begroting wordt door nationale en regionale regeringen beheerd en uitgegeven. De nationale autoriteiten zijn goed in staat om de noodzakelijke zekerheid te verschaffen over de wijze waarop deze overheidsmiddelen worden besteed."

Nationale betrouwbaarheidsverklaringen noodzakelijk

De Europese Commissie pleit sinds lange tijd ervoor de lidstaten ertoe te verplichten jaarlijks een nationale betrouwbaarheidverklaring af te geven over de besteding van nationaal beheerde EU-middelen en het toezicht daarop. De voorbije jaren was de uitvoering van dit onderdeel van de EU-begroting steeds aanleiding tot kritische opmerkingen vanwege de Europese Rekenkamer en het Europees Parlement.

Tot nu toe hebben alleen Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken besloten om op vrijwillige basis nationale betrouwbaarheidsverklaringen af te geven. Zweden overweegt het voorbeeld van deze landen te volgen.

Zulke nationale betrouwbaarheidsverklaringen zouden niet alleen tot een grotere verantwoordelijkheid voor en politieke betrokkenheid bij de besteding van EU-middelen op nationaal niveau leiden, maar tevens tot een beter financieel beheer van deze middelen, intensievere controles en een beperking van het risico op onregelmatigheden.

Het Nederlandse model

De nationale betrouwheidsverklaring van Nederland is een jaarlijkse verklaring van de minister van Financiën aan het nationale parlement en aan de Europese Commissie over de regelmatigheid van het financieel beheer van de EU-middelen in Nederland. In het document wordt verklaard of deze middelen werden besteed in overeenstemming met de verordeningen van de Europese Unie met betrekking tot zowel de werking van de controlesystemen als de regelmatigheid van de betalingen.

De verklaring is volstrekt objectief: zij is gebaseerd op controlebewijsstukken en indien nodig wordt voor bepaalde punten voorbehoud gemaakt. Later dit jaar zal de verklaring worden aangevuld met een afzonderlijk advies van de Nederlandse Algemene Rekenkamer. Dit is een kopie van het advies dat wordt opgesteld voor en ingediend bij het Nederlandse parlement.

In concreto is de algemene betrouwbaarheidsverklaring samengesteld uit sectorspecifieke verslagen van de ministers die verantwoordelijk zijn voor de daadwerkelijke besteding van specifieke EU-middelen. De verklaring die dit jaar is afgegeven, heeft om te beginnen betrekking op het Landbouwgarantiefonds voor 2006. In de loop van de volgende jaren zal ook het beheer van de Structuurfondsen in de verklaring worden opgenomen.