Time : 16:22:16
Date : 07 May 2007
Sender Name: pharma.be

Farmasector wenst blijvende stimulans overheid

De farma-industrie in België is een groeipool en een speerpunt van de kenniseconomie. Daarnaast is het geneesmiddelenbudget onder controle en tekende men in 2006 zelfs een overschot op. De laatste jaren werd er constructief met de overheid gewerkt via een intense dialoog, wat geleid heeft tot stimulansen voor de sector. De
geneesmiddelenindustrie wenst daarom dat de volgende regering op de ingeslagen weg verder gaat.

De afgelopen legislatuur zagen verschillende initiatieven en stimulerende maatregelen van de federale en de gewestelijke overheden in ons land het daglicht. Met die impulsen tonen de politieke verantwoordelijken het belang aan van de farmaceutische sector als groeipool en als speerpunt van de kenniseconomie in België. De farmaceutische sector heeft op zijn beurt in belangrijke mate bijgedragen tot de beheersing van het geneesmiddelenbudget (met een surplus in 2006).

Niet alleen stelt de farmasector in België 28.600 mensen tewerk, waaronder 5000 in R&D, jaarlijks investeert de sector ook bijna 1,6 miljard euro in R&D. Die investeringen zijn onontbeerlijk voor het behalen van de Lissabondoelstelling (3 % van het BBP voor onderzoek). Daarnaast is de export van de Belgische farma goed voor meer dan 28 miljard euro. Volgens de Wereldhandelsorganisatie is België daarmee de grootste uitvoerder van geneesmiddelen ter wereld. De farmaceutische industrie in België kan dus mooie resultaten voorleggen en mits valorisatie van de aanwezige troeven door alle gezondheidspartners kan ons land zich bevestigd zien als de "pharma valley" in Europa. In België zijn met name volgende troeven verenigd:


* wetenschappers en wetenschappelijke instellingen (topacademici, artsen en ziekenhuizen) met een internationaal erkende reputatie;
* topmogelijkheden inzake O&O en klinische studies (België: bij de koplopers inzake klinische studies per capita met 1200 protocols in 2006);

* grote farmaceutische laboratoria, productie- en distributiecentra in ons land, met belangrijke investeringen in R&D en hooggekwalificeerde werknemers;

* een uitstekende en betaalbare gezondheidszorg (9 % van BNP) voor de maatschappij;

* geneesmiddelenprijzen onder het Europees gemiddelde;
* positief bilan voor de schatkist (inkomsten/uitgaven geneesmiddelensector) met een surplus van 127,3 miljoen ¤.

Onder meer met het oog op de optimalisering van de troeven waarover ons land beschikt, heeft de sector de laatste jaren en maanden met de overheid op alle niveaus intens overlegd over stimulerende maatregelen voor de sector. Hierna vindt u een overzicht van deze maatregelen.

Gezien het belang van de sector voor de gezondheid en het welzijn van onze samenleving, in een context van budgettair evenwicht is het aangewezen dat ook de volgende regering op de ingeslagen weg verdergaan.

Federaal:

* Dankzij verschillende besparingsmaatregelen en een constructieve dialoog tussen overheid en sector, over o.a. de verwachte nieuwe geneesmiddelen, is de beheersing van het geneesmiddelenbudget een feit. De gezamenlijke schattingen verricht door pharma.be en de overheid wijzen uit dat het geneesmiddelenbudget in evenwicht zal zijn in 2007, net zoals het geval was in 2005 en 2006 (met een overschot).

* Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is sinds 1/1/2007 operationeel. Dit agentschap heeft o.a. als doelstelling een snellere registratie en marktintroductie van kwaliteitsvolle geneesmiddelen.

* De termijn van de terugbetalingsprocedure zal ingekort worden omdat de CTG-procedure zal opgestart worden van zodra het advies van het CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) van het EMEA (het Europees geneesmiddelenagentschap) beschikbaar is.
* Belastingverlaging voor onderzoekers werd ingevoerd, in de vorm van een vrijstelling van een deel van de bedrijfsvoorheffing.
* De vereenvoudiging van de procedure om talentrijke onderzoekers aan te trekken uit het buitenland. Dit houdt in dat een verblijfsvergunning volstaat en een werkvergunning en een tewerkstellingstoelating niet meer nodig zijn.

* De "notionele intrest" waardoor ondernemingen de investeringen die ze met eigen middelen doen fiscaal kunnen aftrekken.
* Met de innovatiepremies kunnen werkgevers de werknemers belonen aangezien de innovatiepremie is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. De innovatiepremie is verlengd tot 31 december 2008.

* Inzake de investeringsaftrek worden de winsten vrijgesteld van de vennootschapsbelasting ten belope van een gedeelte van de investeringsaankoopwaarde van de vaste activa en van de nieuwe immateriële activa, zoals bijvoorbeeld kosten voor onderzoek en verfijning van licenties.

* Er werd een belastingskrediet voor O&O ten gunste van de ondernemingen ingevoerd. Dit zal leiden tot een betere boekhoudkundige voorstelling van de kosten voor O&O en dus beter de voordelen van de lokalisatie van de O&O-activiteiten in België belichten.

* De progressieve daling van de heffing op de omzet (-1 % in 2007, dwz 8,73 %). Verder is er voorzien in een taks modulatie in functie van inspanningen in O&O in België.

* De belastingsdruk op de door de Belgische ontvangen royalty's (inkomsten uit octrooien), productie in eigen beheer of in licentie-overeenkomst, werd verlaagd van 33,9 % tot 6,8 %.

Vlaanderen:

* Het "Life Science Platform" waar de biofarma in overleg met de overheid aanbevelingen voor de toekomst heeft uitgewerkt.
* Het Odysseus- en Methusalem-programma sluiten hierbij aan als stimulans van het onderzoeksklimaat in Vlaanderen, met name:
- Het Odysseus-programma biedt Vlaamse en buitenlandse toponderzoekers die naar Vlaanderen (terug)komen over een periode van vijf jaar een ingroeifinanciering die het hen in staat moet stellen om hun onderzoek hier verder uit te bouwen.

- Het Methusalem-programma wil Vlaamse toponderzoekers voor een lange duur een structurele financiering geven.

Wallonië:

* Met het samenwerkingsverband "Biowin" werd de biofarma als één van de competiviteitsassen aangeduid. De samenwerking tussen de academische wereld en de bedrijven wordt gestimuleerd voor prioritaire actieterreinen zoals kanker, ontstekingen en hersenaandoeningen.
Op 20 april jl. werden in het kader van "Biowin" vijf nieuwe projecten gelanceerd. Concreet worden in één bedrijf 19 partners verenigd, voornamelijk vorsers uit o.a. de academische en de bedrijfswereld die met gebundelde krachten onderzoek voeren naar onder meer de tijdige opsporing van kanker en de meer gepersonaliseerde behandeling ervan.