Gemeente Rotterdam

Nr. 84
7 mei 2007

Wethouder Karakus en woningbouwcorporaties overhandigen plan van aanpak aan minister Vogelaar

Gemeente en woningbouwcorporaties slaan handen ineen voor verbetering woningen in oude stadswijken

Samenwerking is het sleutelwoord in het plan aanpak voor de bestaande woningvoorraad dat moet leiden tot de verbetering van 4.500 corporatiewoningen, verkoop van 7.200 huurwoningen en verbetering van 5.000 particuliere woningen. Wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) overhandigde vandaag samen met Margriet Drijver (directeur Com.wonen) het plan van aanpak aan minister Vogelaar die een werkbezoek bracht aan Rotterdam. Wethouder Karakus: "de grote winst is dat we als gemeente samen optrekken met woningcorporaties, ook voor de verbetering van de particuliere woningen. Zo zetten we bijvoorbeeld fors in op het activeren van slecht functionerende Verenigingen van Eigenaren om het onderhoud van particuliere woningen te verbeteren. Op die manier zorgen we ervoor dat het onderhoud van de woningen ook op de lange termijn gewaarborgd blijft."

Aanpak particuliere woningvoorraad
De gemeente en de corporaties hebben gezamenlijk bepaald in welke delen van de stad extra inzet nodig is in de particuliere woningvoorraad. Deze gebieden zijn door de corporaties geadopteerd. Voor elk adoptiegebied worden concrete maatregelen uitgewerkt die vastgelegd worden in prestatie-afspraken. De verdeling van de adoptiewijken is als volgt: De Nieuwe Unie :Oud Charlois en Tarwewijk
Com.Wonen :Carnisse
Woningbedrijf Rotterdam :Bloemhof-Zuid en Hillesluis Vestia :Afrikaanderwijk en Bloemhof-Noord
Woonbron :Oud Mathenesse

Een belangrijk speerpunt in het plan van aanpak is het verbeteren van de slecht functionerende Vereniging van Eigenaren. Rotterdam telt ongeveer tienduizend VvE's. Vooral in de oude stadswijken zijn veel VvE's niet actief en tellen maar weinig leden. De gemeente is nu met onder andere WBR en Woonbron in gesprek om te komen tot een serviceorgaan op wijkniveau dat het onderhoud voor kleine VvE's gaat organiseren op basis van een meerjarenonderhoudsplan.

Verbeteren corporatiewoningen en verkoop huurwoningen Het overgrote deel van de Rotterdamse woningen is in eigendom van corporaties. Ook in delen van die woningvoorraad zijn verbeteringen nodig. De gemeente maakt met de corporaties afspraken over de verbetering van 4.500 corporatiewoningen. Daarbij gaat het niet om groot onderhoud, maar om forse investeringen in bijvoorbeeld aanpassingen van woningplattegronden of de vernieuwing van installaties. Het huidige gemeentebeleid heeft als doel om in 2010 op 30% eigen woningbezit uit te komen. De verkoop van 7.200 huurwoningen levert hier een belangrijke bijdrage aan. De gemeente zal hiertoe met elke corporatie prestatie-afspraken maken over de aantallen te verkopen huurwoningen.

Door de forse investeringen in de huidige woningvoorraad wordt invulling gegeven aan het collegeprogramma en de Stadsvisie. De ambitie om een aantrekkelijke woonstad te worden en te blijven staat hierin centraal. Het plan van aanpak legt hier een belangrijke basis voor.

Noot voor de redactie/