Ingezonden persbericht

Maandag 7 mei 2007

Ontwerpwedstrijd 'Maak je eigen Rotterdampas speelkunstwerk'

Je eigen Rotterdampas Speelkunstwerk

Rotterdampas, Döll - Atelier voor Bouwkunst en Villa Zebra organiseren zaterdag 12 mei de ontwerpwedstrijd 'Maak je eigen speelkunstwerk'. Zeventig kinderen zijn voor één dag een echte architect. Ieder kind ontwerpt een speelkunstwerk. Onder leiding van Wethouder Geluk kiest de jury het winnende ontwerp. Deze wordt in het echt uitgevoerd.

De opdracht aan de kinderen (tussen 6 en 12 jaar) is een speelkunstwerk te ontwerpen dat afwijkt van standaard speeltoestellen als de bekende wipkip. De kinderen ontwerpen een kunstwerk op basis van hun fantasie en eigen speelbelevenis. Architecten van Döll - Atelier voor Bouwkunst vragen de kinderen zich te laten inspireren door wat zij om zich heen zien. Zo ontstaan kunstwerken die op natuurlijke wijze aansluiten op de omgeving. Het streven is een uitgebreid netwerk van speelgelegenheden door de stad aan te leggen.
De kinderen beginnen de ontwerpsessie met een studie van het Stieltjesplein. Hiervoor krijgen zij een handleiding. Daarna maken zij een (ontwerp)tekening en een heus schaalmodel (1:50). De modellen worden voorgelegd aan de jury, bestaande uit Leonard Geluk (Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs), Henk Döll (directeur Döll), Erik Reitsma (hoofd Rotterdampas) en Henk Kasbergen (directeur Jantje Beton).

Wethouder Leonard Geluk is juryvoorzitter; "We stellen alles in het werk om Rotterdam beter, aantrekkelijker en leuker te maken voor kinderen. Dat willen we samen met de Rotterdammers doen. Initiatieven vanuit professionals, ouders en kinderen zelf zijn méér dan welkom! Een speeltoestel dat door kinderen en voor kinderen is ontworpen is een echte aanwinst voor de stad''.
Het is uiteraard de bedoeling dat het allerbeste speelkunstwerk in het echt wordt uitgevoerd. Een eigen speelkunstwerk ergens op een plek in Rotterdam, dat is een droom van veel kinderen.

'Maak je eigen speelkunstwerk' sluit aan op de discussie rondom de kindonvriendelijkheid van Rotterdam. Het speelkunstwerk van Rotterdampas maakt de wijk aantrekkelijker doordat het de moeite waard is naar te kijken. Het daagt kinderen uit er gebruik van te maken. Rotterdampas heeft als doel dat iedereen maatschappelijk betrokken blijft en stimuleert op deze wijze dat kinderen samen blijven spelen.

Het Rotterdamse architectenbureau Döll - Atelier voor Bouwkunst ontwikkelde een ontwerpmethode om een weefsel van speelruimten in de stedelijke structuur aan te leggen. Speelruimten zijn bij uitstek een positieve programmering van de openbare ruimte waar kinderen en volwassenen van verschillende leeftijd en afkomst elkaar ontmoeten. Het bureau presenteerde in april het bijbehorende boek 'Ground-Up City. Play as a design tool.'

Villa Zebra is het museum voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Villa Zebra organiseert tentoonstellingen, workshops, multimediaprojecten, festiviteiten en rondleidingen. Op woensdag, zaterdag en zondag kunnen kinderen zelf aan de slag in het atelier.

----------