Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans in Wenen en Hongarije

07 mei 2007 | Timmermans heeft op maandag 7 mei in Wenen met de Oostenrijkse Bondskanselier Schüssel en met zijn Oostenrijkse collega-staatssecretaris Hans Winkler gesproken. De gesprekken gingen over de toekomst van Europa en de mogelijkheden voor een nieuw Europees verdrag.

Timmermans zette de Nederlandse positie uiteen: de in een referendum door de Nederlandse bevolking afgewezen Grondwet gaat Nederland niet alsnog, en ook niet met een andere naam of strik, voorleggen aan het Nederlandse parlement. Wel is een `gewone' wijziging van de bestaande verdragen noodzakelijk om de grotere Unie voor zijn taken uit te rusten.

Timmermans sprak ook nog met een afvaardiging van het Oostenrijkse parlement. Daar kwam onder andere het belang van het debat over Europa in de eigen samenleving aan de orde. Verder is er nog gesproken over de Oostenrijkse houding tegenover eventuele toekomstige uitbreiding van de EU.

Maandagavond reist Timmermans door naar Boedapest. Hij zal daar die avond en de volgende dag gesprekken hebben met de Hongaarse premier Gyurcsany en met oppositieleider en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Janos Martonyi. Ook daar is het voornaamste onderwerp van gesprek een nieuw Europees Verdrag.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl