Ingezonden persbericht


Vandaag is de fiestdemonstratie tegen de G8 succesvol verlopen. Ondanks de aanhoudende regen en het ontbreken van meerderheid van de internationale fietskaravaan fietsten er 30 mensen mee. Per fiets werden diverse locaties (zie onder) bezocht die een connectie hadden met de G8, waar ludiek doch strijdbaar werd geprotesteerd. In tegenstelling tot Utrecht was de politie dit keer verstandiger en kwam niet opdagen. Vanavond zal de rest van de Karavaan in Nijmegen aankomen, dinsdag zal de Karavaan de tour naar Heiligendamm voortzetten. Daar vindt van 6-8 juni de G8-top plaats.

De eerste stop werd gemaakt bij de McDonalds (Graafseweg) Deze werd omsingeld door de fietsers en de toegangsweg van de McDrive werd geblokkeerd met hekwerk. De fastfoodketen staat symbool voor uitbuiting van milieu en arbeiders in arme landen door het rijke Westen.

Natuurlijk werd ook de Berendonck bezocht. Hier voeren buurtbewoners, milieu- en natuurclubs en recreanten strijd tegen de geplande uitbreiding van het golfterrein ten koste van het natuur- en recreatieterrein. De activisten eisten de publieke ruimte terug door bordjes te plaatsen met teksten als "Maak van Nederland geen Golfstaat, Vrij toegankelijk recreatieterrein". Vervolgens werd er een partijtje voetbal gespeeld en werd er een twintigtal jonge eikjes in de holes geplant. Zoals de Berendonck door de eigenaar RGV wordt verkwanseld ten behoeve van een kleine club rijke mensen, zo voert de G8 een beleid van privatisering op wereldschaal.

De laatse actie vond plaats bij de marechaussee (Heyendaalseweg), hier werden met dikke kettingen de ingangen afgesloten. De hekwerken werden opgesierd met spandoeken met teksten als "Geen mens is illegaal" en "Breek de macht van de G8". Op deze manier protesteerden de actievoerders tegen Fort Europa. De marechaussee is een belangrijke speler in het onmenselijke asielbeleid. Het migratiebeleid van de G8 is een van de belangrijkste thema's tijdens de protesten in Heiligendam.

voor meer info bel Jasper 0613876166