Provincie Utrecht


Utrecht kijkt terug op geslaagde Dag van de Vrijheid

7-5-2007 -

Als gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding vierde de provincie Utrecht op uitbundige wijze bevrijdingsdag. De provincie kan daarbij terugkijken op een geslaagde dag waarop tienduizenden bezoekers de vrijheid vierden.

De Dag van de Vrijheid ging van start in de Domkerk in Utrecht. Daar sprak oud-minister Jan Pronk - in aanwezigheid van minister president Balkenende - een emotionele 5-mei-lezing uit. Met zeven punten riep hij de burgers op in actie te komen voor de vrijheid. "Laat je niet op de kop zitten door je eigen vrees, door pessimisme of door een onbestemd gevoel dat het mis gaat in de wereld. Het gaat niet mis. Vrijheid, recht en veiligheid komen niet van buitenaf. Zij zijn het resultaat van mensenhanden. Het gaat pas mis wanneer je je tot toekijken beperkt."

Naast de 5-mei-lezing, vond er een interviewgesprek plaats met de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer Staal. Daarnaast werd de tolerantieprijs van de stad Utrecht uitgereikt en waren er diverse optredens waaronder het - in opdracht van de provincie gecomponeerde lied - "een teken van vrede".

Op het Domplein werden vervolgens de winnende stoeptegels van de Walk of Freedom onthuld door de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Deze Walk of Freedom is een route van de Domkerk naar park Transwijk waar 120 stoeptegels een permanente plek in het trottoir hebben gekregen. De stoeptegels zijn ontworpen door leerlingen van het voortgezet onderwijs in onze provincie. Met het ontkurken van een grote champagnefles met duizend heliumballonnen door de minister president werd het startschot gegeven voor een stoet van 27 cadillacs met gemeentelijke vertegenwoordigers, die allen - begeleid door een fakkeldrager - het bevrijdingsvuur naar het festivalterrein in park Transwijk brachten.

Dit bevrijdingsvuur is op 4 mei om 00.00 uur door sporters uit vele Utrechtse gemeenten uit Wageningen opgehaald. Bij de Domkerk hebben zij het vuur zaterdagochtend overhandigd aan de 27 fakkeldragers, die de cadillacs in stoet van de Walk of Freedom hebben begeleid. De Utrechtse schaatser Jochem Uytdehaage ging hierbij voorop. Hij begeleidde de open Engelse dubbeldekkerbus met de minister-president en zijn gevolg.

Op het festivalterrein park Transwijk gaf minister-president Balkenende het startschot voor alle 13 bevrijdingsfestivals in Nederland door het bevrijdingsvuur te ontsteken. In de debatttent discussieerde hij met jongeren over de vraag wat belangrijker is: privacy of veiligheid. In park Transwijk werden de bezoekers - onder een stralend blauwe lucht - getrakteerd op optredens van onder meer Racoon, The Opposites en Zuco 103. Het festival ging door tot 12 uur 's nachts.

Bij de afsluitende bijeenkomst 's avonds in Amsterdam, prees mevrouw Swaab - voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei - de provincie Utrecht omdat deze erin geslaagd was bevrijdingsdag een feest van alle gemeenten in de provincie te maken. Volgend jaar zal de provincie Zuid Holland gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding zijn.

Meer informatie: Marianka van Arendonk, telefoon 030 - 258 2111