Nieuw-Vlaamse Alliantie


(07/05/07)

Staatssecretaris misbruikt Nationale Loterij voor eigen campagne

Via www.festivalsvooriedereen.be kondigt staatssecretaris Bruno Tuybens aan dat de Nationale Loterij op zijn voorstel een bedrag voorziet waarmee de organisatoren van muziekfestivals de toegankelijkheid voor iedereen kunnen realiseren.

Helga Stevens juicht natuurlijk elk initiatief toe dat de toegankelijkheid van de samenleving voor personen met een handicap verhoogt. De aankondiging van huidig staatssecretaris Bruno Tuybens heeft echter veel weg van een verkiezingsstunt.

Zo gaat Bruno Tuybens vooreerst frontaal in tegen het protocolakkoord ondertekend door alle parlementsvoorzitters aangaande overheidscommunicatie tijdens de sperperiode. Volgens dit akkoord moeten voor het publiek bestemde mededelingen of voorlichtingscampagnes op een gedepersonaliseerde wijze worden verspreid of gevoerd, dus zonder link naar de persoonlijke website en zeker zonder foto. De staatssecretaris voert nu de facto campagne met overheidsgeld, want de website wordt gehost door de Nationale Loterij.

Maar wat Helga Stevens nog het meeste betreurt is dat er geen structurele oplossing geboden wordt voor de toegankelijkheid van muziekfestivals. De projectoproep geldt uitsluitend voor muziekfestivals georganiseerd tussen 22 juni en 31 december 2007. Nadien staan de mensen met een handicap opnieuw aan de kant.

In plaats van snel wat verkiezingssubsidies uit te delen, had Tuybens beter overleg gepleegd met zijn partijgenoot in de Vlaamse regering, minister Van Brempt. Samen hadden ze dan kunnen kijken of er mogelijkheden waren om de subsidies voor organisaties die zeer goed werk verrichten rond toegankelijkheid structureel te verhogen.

Dan zouden de personen met een handicap ook kunnen genieten van muziekfestivals nadat de verkiezingsgekte gaan liggen is

Auteur:
Vlaams parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be