Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Laan van Zuid Hoorn, Rijswijk

Rijswijk, 7 mei 2007

Brand in bedrijfspand

Rond tien over half vijf is vanochtend brand ontstaan, in een bedrijfspand van Quantes aan de Laan van Zuid Hoorn in de gemeente Rijswijk Z.H. Niemand raakte daarbij gewond.

De beveiliging van het bedrijf ontdekte de brand en belde meteen de Brandweer. Bij aankomst van de Brandweer brandde het in de bedrijfshal achter het kantoor wat direct aan de straatkant grenst.

Al bij de eerste verkenning van de bedrijfshal werd meteen duidelijk dat deze, gevuld met papiervoorraad en drukpersen, over voldoende brandstof beschikten. Dit was er uiteindelijk dan ook de oorzaak van dat de brand zo snel om zich heen kon grijpen. Ongeveer een half uur na de melding waren de eerste vlammen uit het dak al waarneembaar. Hierdoor werd de Brandweer gedwongen de bedrijfshal alleen nog van buitenaf te blussen. Tevens ontstond daardoor meteen een tweede aandachtspunt proberen overslag naar het kantoor zien te voorkomen.

06:00 uur
Geholpen door een gunstige wind ging de rook eerst over een wijkpark waarna het richting Prins Clausplein dreef. Meetploegen zijn in de naast gelegen woonwijken ingezet maar hebben op straatniveau geen gevaarlijke concentraties gemeten. Omstreeks zes uur is besloten de Haagweg voor de ochtendspits weer vrij te geven. Ook het Prins Clausplein waar de rook overdreef is verder niet afgekruist omdat de overlast mee viel.

07:00 uur
De brand is dan inmiddels overgeslagen naar de overkapping van het kantoor. Omdat deze in tegenstelling tot het platte dak van hout is. Doordat deze overkapping moeilijke bereikbaarheid is kost het de brandweer behoorlijk veel moeite de brand daar te bestrijden. Wel weet de Brandweer op aanwijzing van de eigenaar de computertapes van het bedrijf op de 1e verdieping veilig te stellen.

07:30 uur
Omstreeks half acht zijn de medewerkers van de omliggende bedrijven zoveel mogelijk aan het werk gegaan. De meeste konden hun auto kwijt op het parkeerterrein tegenover het Toto -Lotto gebouw en bij Drievliet. Vandaar uit zijn ze doormiddel van pendelbusjes naar hun eigen locatie vervoerd. Alleen de bedrijven gelegen in het Hof van Hoornwijck konden niet terecht omdat dat gedeelte precies in de rook lag.

08:30 uur
De brand is meester en de Brandweer begint met het nablussen.

11:00 uur
Kraan komt aan om de gevels van de bedrijfshal weg te knijpen zodat de Brandweer ook bij de kern van de brand kan komen om hem verder af te blussen.

De totale brand-en rookschade aan het bedrijfspand bedraagt ongeveer 12 miljoen euro.

Meldtijd : 04:39 Uur
Ter plaatse : 04:46 Uur
Incident meester : 08:30 Uur
Einde incident : Nog niet bekend bij maken van dit bericht Ingezet personeel : 50
Ingezette voertuigen : 20