Gemeente Alkemade


Eigen Wijs dag 2007
11-05-2007

Het project ´betaalbaar bewegen voor jongeren´ is uitgekozen tot het winnende project van de Eigen Wijs dag 2007. De gemeente Alkemade heeft ¤ 1.500 beschikbaar gesteld voor de uitvoering hiervan.

Tijdens de EigenWijs dag op maandag 7 mei 2007 zijn 44 leerlingen van 3VMBO van het Bonaventura college uit Roelofarendsveen te gast geweest in het gemeentehuis. Binnen het thema ´Gezond leven´ moesten de leerlingen met elkaar tot een project besluiten dat in de gemeente uitgevoerd gaat worden.

Aan het eind van de dag werden vijf projecten gepresenteerd door de leerlingen. De projecten liepen zeer uiteen:
1. een project over betaalbaar bewegen (jongeren betaalbaar aan het sporten krijgen door met De Tweesprong afspraken te maken over tijdelijke (kortings)acties) 2. actie spaarlamp (spaarlamp uitdelen tegen inlevering van een gloeilamp om het milieu te verbeteren en broeikaseffect tegen te gaan) 3. Mep maar raak: dagje bewegen voor kinderen van 12-18 jaar door het organiseren van sprietlopen in het sluisje 4. Opknappen voetbalveld achter het postkantoor zodat het meer wordt gebruikt (dmv doelen en prullenbakken) 5. project gezond eten; een diëtiste 4 keer laten komen om nieuwe eerste klassen van het Bona voor te lichten over gezond eten De zesde groep was de persgroep. Zij hebben een krant gemaakt van de dag en aan het eind van de avond aan iedereen aangeboden.

Lange dag
Het was een lange dag voor de leerlingen. Al om 9.30 uur werden zij door wethouder Ton van Velzen welkom geheten in het gemeentehuis. Daarna volgden verschillende werkgroepbijeenkomsten voor de groepen die inhoudelijk werden begeleid door vrijwilligers van PJP (Politieke Jongeren Projecten).

In de middag stond een ronde met de politiek op het programma. Vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen werden om hun mening gevraagd over zaken met betrekking tot gezond leven in de gemeente. In de middag werden vragen gesteld aan een ambtenarenpanel. In de drukbezochte speciale commissievergadering onder voorzitterschap van wethouder Ton van Velzen presenteerden de verschillende groepen hun projectvoorstellen. Daarna vuurden de leerlingen vragen op elkaar af. Na enig lobbywerk en het sluiten van compromissen werd het project ´betaalbaar bewegen voor jongeren´ tot het winnende project gekozen. Om 20.30 uur sloot de wethouder de vergadering af. Het was een vermoeiende, maar zeer geslaagde dag voor de leerlingen, het Bonaventuracollege, PJP en de gemeente!

De gemeente gaat het winnende project in samenwerking met de leerlingen van het Bona uitvoeren.