Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nr. 04, maandag 7 mei 2007

Nieuwe follies in bouwfase.

In het kader van follyDOCK wordt er druk gewerkt in Heijplaat en het omliggende havengebied. Inmiddels is ook de Italiaanse ploeg van Hermanitos Verdes Architetti aangekomen. Er komen regelmatig nieuwsgierige mensen kijken die zo een klein voorproefje krijgen van deze bijzondere expositie. Het is interessant om te zien hoe de verschillende ideeën langzamerhand vorm krijgen. De bouw van de 20 follies vordert langzaam i.v.m. de bouwvergunningen die nog moeten worden afgegeven. De bouwers van de follies Bath, Free Standing Dome en Ned Earth Land bereiden hun locaties voor en maken alvast onderdelen. De Meeting Capsules en de Windmachine worden elders gebouwd en ter plekke geplaatst. De komende weken zijn onder andere de volgende momenten interessant:

Aankomst containers voor "BLIMP" in Heijplaat

Op 18 mei 2007 worden de containers voor het project "BLIMP" geleverd. Voor de realisatie van de grote wolk van FRANTZEN et al architecten zijn PVC folie, containers, staalkabels en een compressor nodig. Studenten van de TU Eindhoven bereiden de Blimp voor i.s.m. Buitink technology en I-structures.

De locatie van Blimp ligt aan het water met een adembenemend uitzicht op de Rotterdamse skyline.

Voor meer informatie over Tom Frantzen en zijn team, raadpleeg de website: http://www.follydock.com.

Opblazen wolk "BLIMP"

Op 21 mei 2007 wordt de folly "BLIMP" van Tom Frantzen in elkaar gezet. Een luchtballon van PVC folie in de vorm van een wolk wordt opgehangen met staalkabels tussen twee stapels containers. Doordat het onder de wolk droog is en de regen erboven 'hangt', wordt het weerlogo omgekeerd, namelijk een plek waar mensen onder kunnen schuilen als het regent.

follyDOCK
In het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture, worden circa 20 bijzondere follies gebouwd in de woonwijk Heijplaat en het omliggende havengebied in Rotterdam. Met hun bizarre stijl, vorm of verhaal fungeren de fantastische constructies als spiegels van de ziel. Bekende follies zoals de Euromast en Ideaal Paleis van Postbode Cheval zijn goede voorbeelden van deze bijzondere bouwwerken. De buitenexpositie wordt geopend op zaterdag 26 mei om 15.00 uur en blijft de gehele zomer geopend tot en met 9 september. FollyDOCK EXPO is vrij toegankelijk voor publiek.

Geselecteerde follies voor de bouwfase van follyDOCK zijn onder andere :

Ned Earth Land Francesco Fantoni - HVA (IT)
Het Huis van Ki Jan van Schaik (NL)
Tubes Box Ruddy Valverde & Anne Schneider (FR en DE) Bath Sabine Müller & Andreas Quednau - SMAQ-architecten (DE) Meeting Capsules Reny Worb (NL en ID)

follyDOCK

Datum: 26 mei t/m 09 september
Locatie: Heijplaat te Rotterdam
Voor meer informatie: www.follydock.com

FollyDock komt o.a. mede tot stand dankzij:
Mondriaan Stichting, VSBfonds, Prins Bernard culturfonds, Woonbron, Port of Rotterdam, OBR, KNHM, Pro Delta, Dienst Kunst & Cultuur R'dam, Rodruza en de deelgemeente Charlois.