Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 7 en 8 mei 2007 en informele Landbouwraad 20-22 mei 2007

27 april 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over de onderwerpen die op de agenda staan van de volgende vergadering van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie.

Meer informatie

* Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 7 en 8 mei 2007 en informele Landbouwraad 20-22 mei 2007
Kamerstuk | 27-04-2007 | PDF-Document, 72 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Internationale Zaken
Geachte Voorzitter,
In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan van de volgende vergadering van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. Deze Raad vindt plaats op 7 en 8 mei aanstaande in Brussel. Ook informeer ik u over de Nederlandse inzet.
Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering. Voor zover reeds beschikbaar, vindt u de referentienummers van de documenten in deze brief. De Raad start op 7 mei met twee visserijpunten: de herstelmaatregelen voor de Europese aal en de herstelmaatregelen voor blauwvintonijn. Het voorzitterschap beoogt voor beide dossiers een politiek akkoord te bereiken.
Vervolgens zal de Raad de landbouwonderwerpen behandelen. De Raad houdt een beleidsdebat over cross compliance en bespreekt de compromisvoorstellen voor de uitfasering van de interventiemogelijkheid voor maïs en de financiering daarvan. De Commissie zal een voorstel presenteren om de opkoopregeling voor suikerquota aantrekkelijker te maken. Mogelijk bespreekt de Raad een aangepast voorstel voor een verordening met welzijnsnormen van vleeskuikens met de bedoeling tot een politiek akkoord te komen. De Raad zal conclusies vaststellen naar aanleiding van een recente conferentie getiteld "Animal welfare - improving by labeling " en over betere regelgeving in de sectoren plantenrassen en zaden.
De Commissie zal de Raad verder informeren over Aviaire Influenza (AI), de veterinaire onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Rusland en de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen.
Tevens informeer ik u in deze brief over de informele Landbouwraad, die van 20 tot en met 22 mei a.s. in Mainz plaatsvindt. Het thema van deze door het Duitse Voorzitterschap georganiseerde informele Raad is "Securing livelihoods in Europe's regions to foster diversity, quality and innovation".
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Internationale
Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
IZ 2007/991 27 april 2007
Geannoteerde agenda Landbouw- en
Visserijraad 7 en 8 mei 2007 en
informele Landbouwraad 20-22 mei 2007
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 IZ 2007/991 2
Voorstel herstelmaatregelen aal (doc COM(2005)472 def) (Politiek akkoord)
De Raad zal voor de tweede maal trachten een politiek akkoord te bereiken over het voorstel over herstelmaatregelen voor het bestand van Europese aal. Dit bestand bevindt zich op een historisch dieptepunt en valt niet meer binnen veilige grenzen. Omdat de aal in geheel Europa voorkomt, zijn communautaire beheersmaatregelen noodzakelijk. Het aan de Raad voorgelegde pakket biedt voldoende flexibiliteit voor een nationale invulling. Ter discussie staat nog de reservering van glasaal voor uitzet. De inzet van Nederland zal gericht zijn op het zeker stellen van de beschikbaarheid van glasaal voor de aquacultuur. Gezien de slechte stand en de lang voortslepende discussie is een politiek akkoord nu zeer noodzakelijk.
Voorstel voor een meerjarenherstelplan voor blauwvintonijn in de oostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee (doc COM(2007)74 def) (Politiek akkoord)
De Raad zal trachten een politiek akkoord te bereiken over de herstelmaatregelen voor blauwvintonijn. Het voorstel van de Europese Commissie is erop gericht de ICCAT (International Commission on Conservation of Atlantic Tuna)-afspraken om te zetten in communautair recht. Hoewel ik meer robuuste afspraken had gewild, is naar mijn mening een spoedige implementatie van de internationale afspraken in de Gemeenschap noodzakelijk. Ik zal mij kritisch opstellen over de in de ICCAT-verband gemaakte afspraak over de kwijtschelding van quotaoverschrijdingen in 2005 en 2006. Deze staan op gespannen voet met de regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Cross Compliance (doc COM(2007) 147 final)
(Beleidsdebat)
De Commissie heeft op 16 april aan de Raad haar rapportage gepresenteerd over de toepassing en uitvoering van cross compliance - oftewel de randvoorwaarden op het gebied van onder andere milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid om in aanmerking te komen voor inkomenssteun. Tijdens de Raad van 11 en 12 juni wil het voorzitterschap conclusies aannemen over cross compliance.
In het rapport zijn de ervaringen met cross compliance gepresenteerd en worden voorstellen gedaan voor verbetering en/of vereenvoudiging. Voor drie aspecten is een besluit van de Raad nodig. Over de andere voorstellen uit de rapportage kan via een beheerscomitéprocedure worden besloten. De Commissie zal haar wetgevingsvoorstel in oktober aan de Raad voorleggen met als doel het voor het eind van het jaar in werking te laten treden. Overigens is er geen discussie voorzien over doel en reikwijdte van cross compliance; eventuele veranderingen daarin worden in de discussie rondom de health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in 2008 meegenomen. Nederland is steeds voorstander geweest van het principe van cross compliance, maar heeft ook steeds gepleit voor een eenvoudig, transparant, uitvoerbaar en betaalbaar controle- en kortingensysteem. Nederland hecht daarom veel waarde aan voorstellen voor verbetering en vereenvoudiging.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 IZ 2007/991 3
Ter voorbereiding op de verdere bespreking van de verbeteringsvoorstellen heb ik begin april, in samenspraak met enkele andere lidstaten, een brief naar de Commissie verzonden waarin ik een aantal voor Nederland relevante punten noem. Het gaat onder meer om harmonisatie van het controlepercentage, de mogelijkheid van vooraankondiging van controles, toepassing van tolerantie voor minor infringements en de invoering van een de minimis bij de oplegging van een randvoorwaardenkorting. Zoals ik u toezegde tijdens het Algemeen Overleg van 11 april heb ik u een afschrift toegezonden van deze tesamen met Denemarken, Ierland en Frankrijk opgestelde notitie. Voorstel opschorten interventiemogelijkheid maïs (doc. 16922/06 - COM(2006)755) Voorstel financiering interventies door Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL) (doc 543307 - COM(2007)12)
(Informatie van de Commissie)
De Raad zal verder discussiëren over het voorstel voor opschorting van de interventiemogelijkheid voor maïs. Het Duitse voorzitterschap heeft een compromisvoorstel opgesteld voor het geleidelijk afbouwen van de interventiemogelijkheid voor maïs. Dit compromis betreft een nog nader in te vullen plafonnering voor de komende twee jaar. Vanaf het jaar 2009/2010 zou het interventieniveau van maïs op nul gesteld worden. In de basisverordening voor granen is een interventiemechanisme voor een aantal graansoorten voorzien. In het geval van maïs is met name de laatste jaren in de nieuwe EUlidstaten een aantal problemen gerezen door het ontstaan van grote interventievoorraden. Bovendien is langzamerhand duidelijk geworden dat er alleen voor de gegarandeerde interventieprijs werd geproduceerd en niet voor een reële afzet op de markt. Bij een ongewijzigd beleid zijn de begrotingsgevolgen van de huidige maïsinterventie dan ook aanzienlijk.
Ook bespreekt de Raad de stand van zaken van een gerelateerd voorstel voor wijziging van Verordening 1883/78 betreffende de algemene regels voor de financiering van de interventies door het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL). Op hoofdlijnen gaat het bij deze financiering om de vergoeding van de rentekosten van voorfinanciering, de kosten voor opslag en eventuele verwerking en de waardevermindering van de producten.
Ik kan mij vinden in de voorstellen van de Commissie en het compromisvoorstel van het voorzitterschap. Langdurige interventie, met grootschalige opkoop en opslag als gevolg, levert immers grote financiële lasten zonder dat er uitzicht bestaat op een structurele oplossing. Ik vind het niet vanzelfsprekend dat de ene lidstaat voor renteverlies bij interventieaankopen een hogere tegemoetkoming ontvangt dan de andere lidstaat. Omdat de door de voorgestelde afschaffing van de maïsinterventie getroffen lidstaten hiermee echter enigszins worden tegemoet gekomen, ben ik bereid me achter het compromisvoorstel te scharen.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 IZ 2007/991 4
Herstructureringsregeling suiker
(Presentatie en gedachtewisseling)
In december 2005 en januari 2006 heeft de Raad van gedachten gewisseld over de situatie op de suikermarkt en de teleurstellende eerste resultaten van de herstructureringsregeling die in het kader van de suikerhervorming in februari 2006 overeen werd gekomen. Tot nu toe is er minder belangstelling voor deelname aan de opkoopregeling dan noodzakelijk om in 2010 de doelstellingen van de suikerhervorming te bereiken. In dat jaar moet de totale quotumsuikerproductie in de Gemeenschap met ongeveer 5 miljoen ton (ca. 30%) zijn afgenomen ten opzichte van 2006.
De Commissie zal nu naar verwachting in de Raad een voorstel presenteren om deelname aan de bestaande opkoopregeling aantrekkelijker te maken. Daarmee wil de Commissie bereiken dat de doelstellingen van suikermarktordening alsnog tijdig worden gerealiseerd. In beginsel steun ik het streven van de Commissie om de suikerhervorming te laten slagen via een verbeterde opkoopregeling. De inhoud van het Commissievoorstel is nog niet bekend.
Voorstel voor een welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens (doc 9606/05 - COM(2005) 221 final)
(Politiek akkoord)
Eind 2006 bleek er in de Raad onvoldoende steun te zijn voor het voorstel voor een welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens. Het Duitse voorzitterschap heeft begin april een vernieuwd voorstel voor een welzijnsrichtlijn van vleeskuikens uitgebracht. De Raad zal trachten nu een politiek akkoord te bereiken over het vernieuwde voorstel. Het voorstel kent een aantal aanpassingen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel om administratieve lasten te verlagen. De inzet van Nederland zal gericht zijn op het (mede) tot stand brengen van een welzijnsrichtlijn en op voldoende waarborging van welzijnseisen voor vleeskuikens en rekening te houden met een level playing field voor de pluimveehouderij. Dierenwelzijnsetikettering
(Beleidsdebat en vaststelling Raadsconclusies)
De Raad wil de conclusies van de op 28 maart jl. in Brussel gehouden conferentie "animal welfare - improving by labeling?" vaststellen. Het recente advies van het Economisch en Sociaal Comité over etikettering en dierenwelzijn vormde een belangrijke bouwsteen voor deze conferentie. Etikettering kan de consument stimuleren om producten te kopen die onder goede dierenwelzijnseisen zijn geproduceerd. De conclusies bevatten tevens een verzoek aan de Commissie om een rapport over etikettering voor dierenwelzijn op te stellen voor de Raad en daarmee een grondig debat over dit onderwerp mogelijk te maken. Gaandeweg moet duidelijk worden op welke wijze de Commissie dit denkt te doen. Verder onderzoek en discussie moet nog plaatsvinden. De inpasbaarheid in de WTO-regels is een belangrijk aandachtspunt. Ik steun het initiatief om over dit onderwerp op basis van een Commissievoorstel verder te debatteren in de Raad en zal de Commissie stimuleren hieraan een hoge prioriteit te geven.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 IZ 2007/991 5
Betere regelgeving in de sectoren plantenrassen en zaden (Vaststelling Raadsconclusies)
Voor het in de handel brengen van zaaizaad en plantmateriaal van landbouw-, tuinbouwen bosbouwgewassen bestaat EU-regelgeving, neergelegd in 12 richtlijnen. De oudste richtlijnen stammen uit 1966. Deze richtlijnen zijn vele malen geamendeerd. Het Britse Voorzitterschap heeft in 2005 het initiatief genomen om te komen tot eenvoudigere, proportionele en effectieve regelgeving. Alle lidstaten hebben dit ondersteund. Een eerste analyse van de knelpunten heeft inmiddels plaatsgevonden. In vervolg hierop worden binnen de Commissie nu de voorbereidingen gestart om een evaluatie van de werking van de richtlijnen uit te voeren. In de begeleidende stuurgroep worden vijf experts vanuit de lidstaten uitgenodigd om deel te nemen. Nederland is hier ook voor benaderd. Na de evaluatie zal een beoordeling van de effecten van mogelijke wijzigingen in de regelgeving plaatsvinden. Daarna zal de Commissie met voorstellen voor aanpassing van de regelgeving komen. Nederland heeft zich in het kader van verbetering van regelgeving en vermindering van (administratieve) lasten voor het bedrijfsleven positief uitgelaten over mogelijke vereenvoudiging en vermindering van regelgeving op het gebied van plantenrassen en zaaizaad. In het voorstel waarmee de Raad gevraagd wordt in te stemmen, wordt de Commissie aangespoord om met de evaluatie te starten. Nederland kan dit van harte ondersteunen.
Diversen
a) WTO-onderhandelingen
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Fischer Boel zal een overzicht geven van de stand van zaken in de lopende WTO-onderhandelingen. Op 12 april jl. zijn in New Delhi de handelsministers van de EU, VS, Brazilië, India (G4) plus Japan en Australië (G6) overeengekomen de onderhandelingen in G4/G6 verband te intensiveren met als doel de Doha Ronde eind 2007 af te ronden. Nederland steunt de inzet van de Commissie, die gericht is op een ambitieus en evenwichtig akkoord dat rekening houdt met zowel offensieve als de defensieve belangen en dat zo enigszins mogelijk een plaats inneemt voor de zogenaamde non-tradeconcerns. b) Aviaire Influenza
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Kyprianou zal zoals gebruikelijk de Raad informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Aviaire Influenza (AI). De afgelopen maanden is er sprake van nieuwe uitbraken bij gehouden pluimvee en besmettingen van wilde vogels met hoogpathogene AI van het type H5N1 in landen buiten de EU. In de Europese Unie zijn, afgezien van enkele uitbraken op pluimveebedrijven in Hongarije en een uitbraak in het VK begin dit jaar, de afgelopen maanden geen gevallen van AI geconstateerd. c) Veterinaire onderhandelingen met Rusland
(Informatie van de Commissie)
De Europese Commissie zal tijdens de Raad de stand van zaken bij de veterinaire onderhandelingen met Rusland toelichten. Tevens zal de Commissie naar verwachting een mededeling doen over de voortgang van Polen bij het verkrijgen van mogelijkheden om levende dieren en dierlijke producten (vlees, melk e.d.) te exporteren naar Rusland. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 IZ 2007/991 6
Informele Landbouwraad
Op 22 mei zal de halfjaarlijkse informele Landbouwraad plaatsvinden, die als thema "Securing livelihoods in Europe's regions to foster diversity, quality and innovation" heeft meegekregen. Om de discussie richting te geven heeft het Duitse Voorzitterschap een werkdocument opgesteld. Traditiegetrouw zullen ook vertegenwoordigers van agrarische jongerenorganisaties in de gelegenheid worden gesteld aan de bijeenkomst deel te nemen.
In het werkdocument wordt een lans gebroken voor de bevordering van economisch krachtige plattelandsregio's als grondslag voor een concurrerende land- en bosbouwsector. Aandacht voor kennisverspreiding en investeringen in onderzoek en ontwikkeling wordt daarbij van groot belang geacht, evenals diversificatie en werkgelegenheidsbevordering. Ook wordt in het werkdocument het belang benadrukt van een hoog niveau van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieubescherming. Ik onderschrijf het belang dat het voorzitterschap hecht aan economisch krachtige plattelandsregio's als motor van een concurrerende land- en bosbouwsector. In de discussie over de vraag op welke wijze het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de komende tijd kan inspelen op maatschappelijke uitdagingen zal ik mij baseren op de inzet zoals die ook in het coalitieakkoord is opgetekend. Ik zal aangeven dat ik mij er bij de evaluatie van het GLB in 2008 (health check) voor in zal te zetten om de Europese inkomenstoeslagen in de landbouw in de toekomst meer te koppelen aan het realiseren van maatschappelijke waarden, zoals voedselveiligheid en voedselzekerheid, het in stand houden van het landschap en de zorg voor milieu en dierenwelzijn. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg