FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Maandagochtend nieuwe prikacties vrachtwagenchauffeurs

Maandag 7 mei organiseert FNV Bondgenoten een nieuwe serie prikacties in het beroepsgoederenvervoer. Doel van acties is de werkgeversverenigingen TLN en KNV tot een beter cao-bod te bewegen.

Speerpunt van de acties morgen is de Rotterdams haven, waar chauffeurs na de ochtendspits worden opgeroepen het rustiger aan te doen. Verder wordt bij verschillende vervoersbedrijven actie gevoerd.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer liggen al enkele weken stil na een eindbod van de werkgevers. De werkgevers bieden een loonsverhoging van 2,5%. FNV Bondgenoten wil 3%. Daarnaast weigeren de werkgevers afspraken te maken over het correct toepassen van de cao bij ingehuurde Oost-Europese chauffeurs.

Op 12 en 13 mei kunnen de leden van de bond reageren op het eindbod van de werkgevers en wordt besloten over verdere acties. Tot die tijd organiseert de bond prikacties.

In het beroepsgoederenvervoer werken 135.000 werknemers.

Morgen worden de volgende acties georganiseerd: Rotterdamse haven
Vanaf 09.30 uur, direct na de ochtendspits, worden beroepschauffeurs in het Eem-/Waalhavengebied en bij de poorten van ECT Home, RSC, RST en Uniport opgeroepen "het iets rustiger aan te doen". Bij de stoplichten en poorten worden de chauffeurs worden aangesproken en voorzien van flyers en actievlaggen. Ook worden actievrachtauto's, 27 MC zendapparatuur en SMS-berichten ingezet om de beroepschauffeurs te bewegen mee te doen aan de prikactie. Andere automobilisten wordt geadviseerd het Eem-/Waalhavengebied na 09.30 uur zoveel als mogelijk te mijden.

Shell Oliecentrale Nederland, Driepoortenweg 50, Arnhem Op deze locatie worden om 06.00 uur de beroepschauffeurs van de daar gestationeerde brandstofvervoerders Schenk, Nijhof Wassink en De Rijke door de vakbondsbestuurders toegesproken. Na een korte werkonderbreking rijden ze gegroepeerd en in colonne onder begeleiding van een actievrachtauto van FNV Bondgenoten uit, voorzien van actievlaggen. Het gaat hier om ongeveer 22 tankauo's.

Walon en Zegwaard, Energieweg 2, Oosterhout
Op deze locatie worden de beroepschauffeurs van Walon en Zegwaard (autotransporteurs) om 06.00 uur toegesproken door de vakbondsbestuurders en zal gepoogd worden om gezamenlijk en in colonne uit te rijden. Het gaat hier om tussen de 80 en 100 vrachtauto's.

Vos Logistics Born
Tussen 05.00 en 08.30 uur zullen kaderleden van de vakbond bij Vos Logistics, Leonard Langweg 10 in Born aan de poort staan om de chauffeurs van Vos te informeren over het CAO-conflict. Er zullen actievlaggen worden uitgedeeld waarmee de auto's zullen uitrijden. Vos Logistics is het grootste transportbedrijf in Nederland en is vooraanstaand lid van de werkgeversvereniging KNV.
---